Moszkva: Szíriának idő kell

Moszkva szerint a szíriai vezetésnek időt kell adni a bejelentett reformok végrehajtására, ezért Oroszország nem ért egyet az Egyesült Államok és az Európai Unió álláspontjával, amely szerint Bassár el-Aszad szíriai államfőnek távoznia kell a hatalomból.

Erről Alekszandr Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője beszélt pénteken Moszkvában, szokásos heti tájékoztatóján.

Előzőleg, csütörtökön az Egyesült Államok és az EU távozásra szólította fel Aszadot. Lukasevics kijelentette: az orosz álláspont szerint  Aszad elnöknek időt kell adni igen jelentős reformtervei megvalósítására, s e téren már igen fontos lépések történtek. A szóvivő emlékeztetett rá, hogy feloldották a rendkívüli állapotot, felszámolták a legfelsőbb állambiztonsági bíróságot, életbe léptek az általános választásokról és pártokról szóló törvények, dekrétumot adtak ki a békés tüntetéshez való jogról, és kidolgozás alatt áll a sajtóról és az önkormányzatokról szóló törvény.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy mind a szíriai vezetésnek, mind az ellenzéknek nagyon határozottan tudtára adták, hogy az erőszaknak véget kell vetni. Ugyanakkor rámutatott: a Szíriában feszültséget szító radikális erők kívülről jövő ösztönzése „Oroszország meggyőződése szerint megengedhetetlen”. Hozzátette: a szíriai emberek haláláról szóló hírek mélységesen aggasztják Moszkvát is, mert Damaszkusz a „közel-keleti architektúra egyik oszlopa”.

Hivatalos bejelentés szerint a napokban orosz politikusokból álló küldöttség utazik Szíriába, hogy a helyszínen tájékozódjon a helyzetről. Ezt Aszlambek Aszlahanov, a parlamenti felsőház külügyi bizottságának tagja közölte pénteken, s azt mondta, a küldöttség találkozni akar többek között  Aszad elnökkel is.

Kitekintő / MTI

Friss hírek