Obama köszönti a magyar népet augusztus 20-án

Az amerikai nép nevében szívélyes üdvözletét küldte a magyar állami ünnep, Szent István napja alkalmából Barack Obama amerikai elnök Schmitt Pál köztársasági elnöknek írott levelében.

Hilllary Clinton külügyminiszter augusztus 20. alkalmából külön nyilatkozatban köszöntötte a magyarokat, kifejezve: az Egyesült Államok támogatja Magyarországot „abbéli igyekezetében, hogy megőrizze a demokratikus intézményeket.”

A levelet és a nyilatkozatot a budapesti amerikai nagykövetség juttatta el pénteken az MTI-hez.

Barack Obama elnök levelében arról írt: az Egyesült Államok és Magyarország szoros kulturális kapcsolatokat és közös demokratikus értékeket ápol. Hozzátette, a két ország NATO-szövetségesként egyaránt tartósan elkötelezett a nemzetközi béke és biztonság megóvása mellett. „Az Egyesült Államok az elkövetkező évre is a Magyarországgal való kapcsolatainak megerősítése jegyében tekint, azért, hogy együtt dolgozhassunk a XXI. század kihívásaira adott válaszokon” – olvasható az amerikai elnök üdvözletében.

Hillary Clinton a magyar állami ünnep alkalmából kiadott közleményében azt írta: az amerikaiak és a magyarok kapcsolatának története a kölcsönös tiszteleten és közös értékeken alapul, „ma NATO-szövetségesek, erős gazdasági partnerek vagyunk, és azon dolgozunk, hogy megvédjük és előmozdítsuk a demokráciát és az emberi jogokat”.

Az amerikai külügyminiszter emlékeztetett arra: júniusban Budapestre látogatott, hogy részt vegyen a Tom Lantos Intézet megnyitásán és újra megerősítse az Egyesült Államok elkötelezettségét Magyarország jövője iránt. Megállapította, a két ország közösen munkálkodik azon, hogy segítse a nagyobb stabilitás megteremtését Afganisztánban, Koszovóban, Bosznia-Hercegovinában és a világ más országaiban.

Az amerikai diplomácia irányítója arra is kitért, hogy Magyarországon „Önök olyan reformokon dolgoznak, amelyek segítenek majd erősebbé tenni a gazdaságot és felszámolni a korrupciót”. Clinton azt írta: „az Egyesült Államok Önök mellett áll abban az igyekezetükben, hogy megőrizzék a demokratikus intézményeket és példát mutassanak más olyan országoknak, amelyek saját demokráciájuk felépítéséért, nyitott és plurális társadalmak létrehozásáért és az emberi jogok előmozdításáért dolgoznak”.

A külügyminiszter azzal zárta nyilatkozatát: az Egyesült Államok szívélyes üdvözletét küldi minden magyarnak, és további békét és prosperitást kíván az elkövetkező évre.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »