Börtönben a perui elnök testvérei

Alig 48 óra leforgása alatt a júliusban beiktatott Ollanta Humala két testvére is büntetést kapott. A 25 éves börtönbüntetését töltő Antauro hét napra magánzárkába kerül az elmúlt napokbeli viselkedése miatt, a nemrég Moszkvában üzleti úton járt Alexist pedig egy időre kizárták pártja soraiból.

Antauro 2005-ben az akkori elnök, Alejandro Toledo megdöntésére szervezett akciót, amiért 25 év letöltendő szabadságvesztést kapott. ‘Bohócnak’ nevezte Ollantát, ha az hatalomra kerülve nem kegyelmez meg neki, de szerinte legkésőbb januárig mindenképpen szabadul. A kormány több tagjára is sértő megjegyzéseket tett – kijátszva a börtön biztonsági rendszerét -, így most néhány napra magánzárkába kerül.

Alexis azért kapott büntetést, mert Moszkvában járva energetikai és halászati témájú tárgyalásokat folytatott befolyásos orosz csoportokkal, a vád szerint azonban valójában nem Peru, hanem saját érdekeit tartotta szem előtt.

Ollanta apja is fejtörést okoz az elnöknek, aki Antaurohoz hasonlóan az ’etnocacerismo’ néven ismert  – az inkák felsőbbrendűségére és Chile-ellenességre épülő – ideológiát vallja, és azt mondta, „már készülünk a (fiának nyújtandó) kegyelemre’.

Ollanta egyelőre hallgat, megindultak azonban a találgatások arról, hogy ha testvére szabadul, akkor a szintén 25 évre ítélt volt perui elnök, Alberto Fujimori büntetését is elengedhetik.

Duzs Éva

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »