Kisdiákok gyűjtenek aláírásokat Slotáéknak

Általános iskolás kisdiákok gyűjtik az aláírásokat az SNS-nek Nagymihályon. Az ilyen akciókba való bekapcsolódás alsó korhatára 16 év. Az SNS aláírásgyűjtést szervez országszerte Szlovákiában szlovákul mottóval. Azt szeretnék ugyanis elérni, hogy Szlovákiában kizárólag csak a szlovák nyelvet lehessen használni a hivatalokban. 

A Sme napilap figyelmét az olvasók hívták fel arra, hogy Nagymihályon az SNS helyi székházánál július óta kisgyermekek gyűjtik az aláírásokat. A lap által megkérdezett legfiatalabb „aktivista” 9 éves volt, de társai közül a legidősebb is csak 14. Sem felnőtt, sem középiskolás nem gyűjtött aláírást a helyszínen.

„Ez a petíció arról szól, hogy Szlovákiában csak szlovákul beszéljünk” – magyarázták a gyerekek. Elmondásuk szerint szüleik tudják, hol vannak, és mit csinálnak. Az akciót Matúš Nameš, az SNS ifjúsági csoportjának tagja koordinálja. Elmondása szerint nem tudott róla, hogy van előírt alsó korhatára az aláírásgyűjtésnek. Hozzátette azonban: a fiatalokkal értelmes dolgot csinálnak. „Saját akaratukból vannak itt, segíteni akarnak. Én nem kérdezem tőlük, hány évesek” – mondta. „Jobb, hogy itt ülnek, mintha drogoznának vagy szipuznának. Miért kellene őket kidobnom innen, ha nyilvánvalóan tetszik nekik a dolog, és van kötődésük a hazafiassághoz?” – kérdezte.

Az SNS Jana Benková szóvivő tájékoztatása szerint nem tudta, hogy Nagymihályon gyermekek gyűjtenek aláírásokat. Azt ígérte, foglalkozni fognak az üggyel, és kijavítják a hibát. A kisdiákok azonban még másnap is gyűjtötték az aláírásokat.

Bumm.sk

Friss hírek