78 millió dollárnyi talált pénzt adtak vissza a japánok

Hihetetlen becsületességet tanúsítottak a japánok: a márciusi földrengés és cunami lerombolta házak, romok között talált 78 millió dollárnyi értéket juttattak vissza a rendőrségen keresztül eredeti tulajdonosaikhoz.

A katasztrófát követő első öt hónapban többezer pénztárcát és táskát találtak a romok között, amelyek mintegy 30 millió dollárnyi készpénzt tartalmaztak, írja a Daily Mail. Több mint 5700 széf sodródott a partra, amelyeket szintén elvittek a rendőrőrsökre és az önkéntes mentőcsapatokhoz. Ezekben is mintegy 30 millió dollárnyi készpénz volt, egyetlen széfben például egymillió. Mások aranyrudakat, régiségeket vagy más értékeket tartalmaztak.


A japán rendőrség közölte, szinte minden pénzt visszajuttattak tulajdonosaiknak, mivel a legtöbbjük olyan személyes iratot is tart a széfjében (csekkönyv, tulajdonpapír), amely tartalmazza a nevüket és a címüket. Egy adott pillanatban annyi széf volt a rendőrségnél, hogy gondot okozott a tárolásuk. Még ma is hetente átlag egy széfet hoznak be.

Az ofunatói rendőrség júliusi három szakértőt foglalkoztatott, hogy segítsenek felnyitni a megtalált széfeket. A japánok előszeretettel tartanak nagyobb összeget otthon vagy az irodájukban, főként a partmenti vidékeken, ahol a halásztársaságok inkább készpénzzel szeretnek fizetni.

manna.ro/mediafax

Friss hírek