Argentína: peronista jelölt nyert

Argentína negyedik legfontosabb tartományában augusztus első hétvégéjén tartották a kormányzóválasztást, melyet a peronista jelölt, José Manuel de la Sota nyert meg elsöprő fölénnyel. Córdoba újdonsült kormányzója a szavazatok 54,21%-át gyűjtötte be, ami nagyon meggyőző eredmény, ugyanis a kormányzói címről lemaradó, a Polgári Front színeiben induló Luis Juez jókora hátránnyal (30,28%) végzett mögötte a második helyen.

De la Sota megválasztását követően azonnal élesen bírálta a kormányzat gazdaságpolitikáját, a kirchnerizmust, és Cristina Kirchner elnöktől nagyobb autonómiát kért Córdoba számára. „A nemzethez szólok most, hogy bizonyos dolgok mindenki számára egyértelműek legyenek: Córdoba ezentúl mindent megtesz, hogy a munkalehetőségek biztosításáért; a föderalizmus elérésért; a problémákat megoldani kell, nem pedig mesterségesen szítani őket; és végezetül, a jövőbe, nem pedig a múltba kell tekinteni”, mondta de la Sota.

Córdoba volt kormányzója, Juan Schiaretti biztosított afelől, hogy „senki sem kényszerítheti térdre a córdobaiakat, bármilyen erős is legyen az ellenfél”, írja az Infolatam.

De la Sota győzelmének fontos szerep jut az őszi, októberi elnökválasztás kapcsán, ugyanis ez az eredmény egyértelműen az elnököt, Cristina Kirchnert erősíti, míg az ellenzéket, a Radikális Párt kötelékében tevékenykedő Alfonsínt és a szocialista Binnert gyengíti.

A múlt hét végén megtartott kormányzóválasztáson közel két és fél millió szavazópolgár adhatta le a voksát a jelöltekre.

Az argentin belpolitika elég bonyolult képlet szerint működik. A (jobbközép) ellenzék eltörpül a Juan Domingo Perón örökségét folytató Juszticialista Párt mellett (noha vezetőjük, Mauricio Macri 2007?ben Buenos Aires polgármestere lett), a hatalmi harcok elsősorban a peronizmuson belül folynak, a „hivatalos”, Kirchner fémjelezte peronizmus (kirchnerizmus) és a balszárny, a szakszervezetiek között. Az elnöknő tavaly elhunyt férje, Néstor Kirchner ex-elnök többek között épp azért nem indult a 2007?es elnökválasztáson, hogy a peronizmus belső ellentéteinek felszámolására összpontosítsa erejét.

Sándor Nóra

Friss hírek