Mubarak-per: a második felvonás

Zajlik az élet Kairóban: egy felmérés szerint az egyiptomiak 67 százaléka szeretné halállal büntetni az elnököt, a bíró megtiltotta a per következő fordulójának élő közvetítését, valamint összevonják Mubarak és a korábbi belügyminiszter, Habib al-Adly perét.

Augusztus 15-én tartották a megbuktatott egyiptomi elnök, Hosni Mubarak perének második tárgyalását. Az első, 3-án tartott meghallgatáshoz hasonlóan rossz egészségügyi állapotára hivatkozva az elnök most is egy rácsos kórházi ágyon volt jelen a tárgyalóteremben. Egyes kritikák szerint Mubarakon egyáltalán nem látszottak sem a hivatkozott depresszió jelei, sem bármiféle megbánás: dac ült az arcán, és úgy tűnt, az egész folyamatot lenézi. A volt elnök tárgyalásával egy napon tartották két fia, Jamal és Alaa Mubarak meghallgatását is. A per következő tárgyalását szeptember 5-ére halasztották.

Ahmed Rafaat elnöklő bíró kitiltotta a tévétársaságokat a tárgyalóteremből, így szeptemberben a szemtanúk kihallgatása már zárt ajtók mögött fog zajlani. Erre a lépésre azért volt szükség, hogy a tanúk ne hallhassák egymás vallomását, fenntartatva így az objektivitást. A tanúk meghallgatásának végeztével az ítélet kihirdetésekor valószínűleg újra követhető lesz a tárgyalás az éteren keresztül. A lépést erősen kritizálta Wael Omar, a Tahrir Rádió alapítója. Szerinte ugyanis ez azt az átláthatóságot sérti, amiért eddig küzdöttek. 

További változtatás a perrel kapcsolatban, hogy az ügyvédeknek már nem kell a korábban kötelező rendkívüli engedélyt beszerezniük a per látogatásához. Rafaat ezt a döntést a felperes ügyvédek nyomására hozta meg, akik az engedély nehéz beszerezhetőségére hivatkozva kérvényezték annak eltörlését.

Az egyiptomi TV szerint a tárgyalást 5000 fős rendőri és biztonsági erő biztosította a tárgyalótermen kívül. A Mubarakot támogató és elítélő tüntetőket a rendőrség kordonokkal választotta el egymástól, mégis egymásnak mentek. Az újabb összecsapásokban több tucat demonstráló sebesült meg, akiknek sebeit a helyszínen ellátták. A volt elnök hívei továbbra is elítélendőnek tartják az országot három évtizeden keresztül vezető Mubarak nyilvános megszégyenítését.

A párhuzamosok találkozása

Lorencsics Emese

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »