Olajszennyezés Skócia mellett

A Shell egyik fúrótornyának ismeretlen okból megsérült vezetékéből több mint 200 tonna olaj ömlött az Északi-tengerbe a múlt hét óta, és a szivárgást azóta sem sikerült megfékezni. A cég képviselői által eddig elismert mintegy 1300 hordónyi olaj várhatóan nem fogja elérni a partokat, ez a valószínűsítés azonban nem fogja enyhíteni a környezeti károkat. A skóciai Aberdeen városától 180 kilométerre található a Gannet Alpha fúrótorony, amely az olaj 1973-as helybeli felfedezése után 1993 óta folyamatosan üzemben van. A fúrótorony a Shell irányításával működik, az engedély azonban az Esso-val került megosztásra, amely az ExxonMobil tulajdonában van. Az állomás ebben az évben a januártól áprilisig terjedő időszakban átlagosan 13,500 hordónyi olajat termelt naponta.

Európai, és különösen brit viszonylatban igen jelentős környezetszennyezésről van szó, a kialakult helyzetet pedig tovább fokozza a Shell sokak szerint mellébeszélésnek is nevezhető kommunikációja. A környezetvédő szervezetek, sőt a kormány kritikái szerint is a cég nem kezeli az esetet kellően nyíltan és átláthatóan, így továbbra is csak a becslésekre lehet hagyatkozni. A legfrissebb hírek szerint újabb szivárgásokra is fény derült, ezt azonban ma reggel Glen Cayley, a Shell technikai igazgatója cáfolta. A kedélyek lecsillapítását célzó nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy naponta már csak alig öt hordónyi olaj szivárog a tengerbe, ennek forrása pedig ugyanaz, tehát nincs új szivárgás, és a meglévőnek is a mielőbbi megszüntetésére törekednek.

Piukovics Judit

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »