Megbékélést kínál a mianmari kormány az ellenzéknek

A mianmari vezetés „megbékélést” ajánlott a demokratikus ellenzék vezetőjének, így a párt hivatalosan is részt vehet a katonai diktatúra politikai rendszerében. Elemzők ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy a nyitással csupán el akarják hallgattatni a katonai rezsimet érő nemzetközi bírálatokat és kritikákat, illetve enyhíteni szeretnék a környezetvédelmi aggályokat, melyet az északon megépülő új gát vetett fel.

Ang Szan Szu Kjí (Aung San Suu Kyi), a mianmari demokratikus ellenzék, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) vezetőjének pénteken együttműködési megállapodást ajánlott a kormány annak érdekében, hogy stabilitást és gazdasági fejlődést hozzanak a délkelet-ázsiai országba – áll a két fél találkozóját követően kiadott közleményben. Az ellenzéki vezetőnek a munkaügyért és szociális jólétért felelős miniszternél, Ang Kjínél (Aung Kyi) tett látogatása során egy órán át tárgyalt a két oldal. A találkozót követően egy bíztató nyilatkozatot is kiadtak, melyben megállapodtak, hogy „konstruktívan együttműködnek a demokrácia folyamatos fejlődésért; és a gazdaság, valamint a társadalom helyzetének további javításáért”, ugyanakkor hozzátették, hogy „az ellentétes véleményeket” elkerülték – számol be az AFP.

Az ellenzéki vezető márciusban még abbéli reményének adott hangot, hogy az új kormánnyal jobb viszonyt lesz majd képest kialakítani. „Mindig szeretnénk jó kapcsolatokat ápolni a kormánnyal. Remélem, hogy a kapcsolat javul. Mi a jó kapcsolatokért fogunk dolgozni” – idézi a Guardian. Reményei most igazolódni látszanak: a héten két alkalommal is találkozott kormányzati tisztviselőkkel, amit a felek közötti párbeszéd javulásának jeleként értékelnek. Emellett a vezetés ígéretet tett, hogy folytatni fogja a párbeszédet az ellenzékkel és engedélyezi egy ENSZ emberjogi megbízott látogatását Mianmarba, továbbá sürgeti Szu Kjí „demokráciapárti” vezetőt, hogy jegyeztesse be pártját, mely így hivatalosan is részt vehetne a politikai rendszerben. Az NLD mozgalomnak csatlakoznia kell a mianmari „nemzeti megbékéléshez” – hangzott el a kormány bíztatása annak legelső sajtótájékoztatóján.

A meglepően békülékeny kormány azt is jóváhagyta, hogy az ellenzéki vezető élete első politikai útja során – hosszú évek óta először elhagyhassa – Rangun városát, hogy a Bago régió két városába utazhasson, ahol részt vesz egy könyvtár megnyitásán és találkozik a helyi ifjúsági fórum tagjaival – számol be a Reuters. Legutóbbi, 2003-as útja tragédiával végződött, miután konvoját megtámadták és néhány vele utazó támogatóját megölték. (A támadás mögött a katonai rezsim támogatását élvező bandákat sejtik.)

A jelenlegi kooperációt sajátosan értelmezik kormányoldalon, amint az Kjav Hszan (Kyaw Hsan) tájékoztatási miniszter közleményéből is kiderül: „A nemzeti megbékélésre való tekintettel a kormány finoman és óvatosan kezeli az NLD kérdését, melynek nincs törvényes joga létezni, így felajánljuk a lehetőséget, hogy a nemzeti érdekeket kohézióban szolgálhassák” – idézi a BBC. A kormány által létrehozott új,„szóvivői és tájékoztatási” csapat vezetői tisztségét is betöltő miniszter hangsúlyozta: ha a mozgalom önálló, legális pártként akar részt venni a politikában, akkor törvényes, jogi procedúra révén kell létrehozni azt.

NLD-kérdés és nemzetközi aggodalmak

A demokrata mozgalom vezetője a 66 éves, Nobel-békedíjjal kitüntetett Ang Szan Szu Kjí, az 1988-ban megalapított pártjával 1990-ben megnyerte a választásokat, de az akkori eredményeket nem ismerte el a katonai vezetés, így a párt soha nem vehette át a hatalmat. A politikus asszonyt ezt követően 2010. november 13-ig (a következő választások előtti hétig), csaknem folyamatosan házi őrizetben tartották.

Az elmúlt év fordulópontot jelentett az ázsiai ország történetében, mivel a novemberi választások közel 50 évnyi katonai uralomnak vetettek véget Burmában/Mianmarban, de az új vezetés illegálisnak nyilvánította és hivatalosan feloszlatta az NLD-t, miután az távolmaradásával bojkottálta a választásokat. A helyi és nemzetközi megfigyelők elutasították a szavazás eredményét, melynek burkolt célja a hadsereg hatalmának megszilárdítása volt, mely így továbbra is a legerősebb intézmény az országban. A kormány tagjai között most is több, már a burmai junta idején is hatalmon lévő katonai tiszt található. Vezetésük alatt azonban az ellenzéki mozgalom látszólag a hatóságok zaklatása nélkül folytatathatta működését, a közeledési szándék pedig úgy tűnik ma már kormány oldalon is meg van – foglalja össze a közelmúlt eseményeit a BBC.

Elemzők szerint azonban a jelenlegi lépésekre részben a katonai diktatúrát ért bírálatok, részben pedig a mianmari környezetvédelmet érő, növekvő kritikák, és az ország északi részén megépülő kínai finanszírozású óriásgát, a Myitsone vízerőmű várható hatásainak ellensúlyozása miatt került sor. A 3,6 milliárd dolláros (692,7 milliárd forint) projektet – Szu Kjí és a környezetvédők mellett – a helyi etnikai kisebbség is élesen bírálja, mivel a 6 ezer megawattnyi energiát termelő gát megépítéséhez a falusiak otthonaik elhagyására kényszerülnének és Szingapúr méretű terület kerülne víz alá. A tervezet kritikusai szerint a kormány lelkesedését az ország növekvő energia igényeinek ellátása és a Kínának tett szívesség fűti csupán, és figyelmen kívül hagyja, hogy milyen anyagi és természeti veszteséggel járna, ha a kínai Három-szurdok gáthoz hasonló erőmű épülne föl Mianmarban is.

Tusor Anita

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »