Kitört a kolerajárvány Szomáliában

Az éhezés mellett most a kolera is áldozatokat követel Szomáliában. A járványt pénteken jelentette be az ENSZ, a fertőzöttek száma folyamatosan nő.

Már a kolera is pusztít Szomáliában. A betegség terjesztője az a több ezer éhező, aki a segélyhez jutás reményében akár az egész országot is átszeli, hogy elérje a menekülttáborokat.

A bejelentésre az Egészségügyi Világszervezet (WHO – World Health Organization) felhívását követően került sor: a WHO szerint egy mogadishui kórházban 181 ember halálát okozta a kolera. Emellett számos menekülttáborból is jelentettek kolerával fertőzött betegeket. A WHO szóvivője, Tarik Jasarevic kilátástalannak nevezte a helyzetet. A járványt nehéz lesz úgy megállítani, hogy a fertőzöttek folyamatos mozgásban vannak,  illetve legtöbbjük csak szennyezett vízhez jut.

A kolera elsősorban a fertőzött víz révén terjed, ám könnyen gyógyítható megfelelő összetételű infúzióval, valamint antibiotikumokkal. Szomália legtöbb kórháza azonban hiányt szenved ezekből az alapfelszereltségekből, így feltehetően a kolerás betegek száma tovább fog növekedni.

Szomáliában az elmúlt hatvan év legkeményebb szárazsági időszaka tombol, milliók éheznek az országban. Az amerikai kormány becslései szerint eddig legkevesebb 29 ezer gyermek halt éhen.

Györe Adrienn

Friss hírek