Terroristák is érkeznek Etiópiába

Több olyan terrorizmussal gyanúsított embert is elfogtak a szomáliai-etióp határon, aki a menekültáradattal próbált bejutni Etiópiába – jelentette hétfőn a helyszínről Al Ghaoui Hesna, az MTI Hírcentrum tudósítója.

Tadele Geneti, az Etióp Menekültügyi Szervezet (ARRA) regionális iroda vezetője arról számolt be az MTI Hírcentrum stábjának, hogy az őrizetbe vettek feltételezhetően kapcsolatban állnak a Szomália jelentős részét irányító al-Shabaab iszlamista milíciával, és a milíciát támogató al-Kaida terrorszervezettel.

Az etióp hatóságok már a menekültáradat megindulásakor tartottak attól, hogy szélsőségesek megpróbálják kihasználni a válsághelyzetet, ezért szigorú ellenőrzést vezettek be a határon, hogy kiszűrjék a biztonsági kockázatot jelentő embereket. Minden menekültet egy úgynevezett regisztrációs táborban fogadnak először. Itt felveszik az adataikat, fotót készítenek róluk és ujjlenyomatot vesznek, ezt összevetik a saját adatbázisaikkal és különböző nemzetközi szervezetekével is. Egymásról is alaposan kikérdezik a menekülteket, hogy kiderüljön, ha valaki esetleg veszélyt jelenthet. A kenyai határon is hasonló intézkedéseket vezettek be a hatóságok, de itt ez az eljárás akár 10 napot is igénybe vehet. Az adatok egy részét ugyanis a fővárosba továbbítják, és a kormányhivatalok ott vizsgálják meg az érkező menekültek hátterét. Etiópiában ez a folyamat többnyire egy nap alatt megtörténik, mivel a határon végzik az adatok ellenőrzését.

Geneti, az APRA irodavezetője biztonsági okokból azt nem árulta el az MTI Hírcentrum stábjának, hogy eddig pontosan hány embert tartóztattak le. A szomáliaiak jelentős része épp az al-Shabaab milícia kegyetlenkedései elől menekült el az országból, központi hatalom híján az iszlamista szervezet irányítja az ország déli és középső részét.

A menekültek elmondása szerint a fegyveresek egyes déli területeket teljesen elvágtak a külvilágtól, és pásztorokat támadtak meg, akik nem voltak hajlandóak önként odaadni haszonállataikat, azokat lemészárolták. Többször feltartóztatták és halálosan megfenyegették azokat is, akik Etiópiába próbáltak menekülni a konfliktus és a szárazság okozta éhínség elől.

MTI

Friss hírek