Rubel helyett eurót ígér Prohorov

Mihail Prohorov, Oroszország harmadik leggazdagabb embere és a liberális „Pravoje Gyelo” (Jobb Ügy) párt újdonsült vezetője, csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette politikai programját, melyben radikális nyugatra nyitást hirdet.

Az üzletemberből politikussá érett Mihail Prohorovnak nincs könnyű dolga. Az oligarchákat Oroszországban nem szeretik, pártját pedig a legtöbben az ál-ellenzékiség gyanújával illetik, a Kremlin legújabb projektjének csúfolva. Nem csoda: mielőtt Prohorov 2011 júniusában átvette a „Pravoje Gyelo” irányítását, mind Dmitrij Medvegyev, mind a Kremlin főideológusaként számon tartott Vladiszlav Szurkov egy liberális orosz párt szükségességéről beszélt. Egyrészt politikai alternatívát nyújtana a gazdasági növekedés nyomán megjelent sajátos orosz középrétegnek, másrészt platformot biztosítana a Medvegyev által hangoztatott modernizációnak –mindezt a putyini rezsim keretein belül.

Az orosz lakosság körében jelenleg mindössze 2%-os népszerűséget élvező „Pravoje Gyelo” azonban ma még messze van attól, hogy vezetője júniusi ígéretét beváltva Oroszország második politikai erejévé váljon. Nem segít a párt helyzetén az sem, hogy politikai programjáról vajmi keveset lehet tudni, az emberek nem nagyon tudják hova besorolni. Még az is felmerült az orosz sajtóban, hogy a párt nacionalistákkal kokettál. Valószínűleg ez a felismerés késztette arra Mihail Prohorovot, hogy csütörtöki sajtótájékoztatóján az eddigieknél markánsabb módon fogalmazza meg politikai célkitűzéseit.

„Fontos, hogy visszatérjünk a Lisszabontól Vlagyivosztokig terjedő nagy Európa tervéhez. Oroszországnak szüksége van arra, hogy egy merész stratégiai lépést tegyen Európa irányába azzal, hogy csatlakozik mind a Schengen- mind az euró-zónához”, ismertette Mihail Prohorov politikai programjának legfontosabb elemét, a nyugatra nyitást. Mindemellett kifejtette, hogy szerinte teljesen értelmetlen a rubel regionális szerepéről beszélni, esetleg leendő tartalékvalutaként emlegetni –mintahogyan azt a Medvegyev-Putyin tandem szokta. Természetesen ő is beszélt a korrupció felszámolásának szükségességéről és megdicsérte Mihail Szaakasvili, a grúz miniszterelnök ezen a téren felmutatott eredményeit. Prohorov programját a liberális politikusként számon tartott Jurij Shuvalov, első miniszterelnök-helyettes kritizálta.

Ha Oroszország csatlakozna az euró-zónához… az egyet jelentene a gazdasági függetlenség elvesztésével aminek, az Európai Unióban jelenleg kialakuló gazdasági válságból kiindulva, számos kétes következménye lehet” – mondta Suvalov.

Mihail Prohorov ugyanezen a sajtótájékoztatón nyilvánvalóvá tette, hogy nem zárkózik el a miniszterelnökségtől. „Úgy gondolom, képes lennék megbirkózni egy miniszterelnök feladatkörével…amennyiben a Pravoje Gyelo programját támogatni fogják az emberek és a márciusi elnökválasztások győztese, így ez egy teljesen valós lehetőség”.

Molnár Gergely

Friss hírek