A szerb jellem és kultúra ünnepe

A fesztiválzászló felvonásával és a Sa Ovčara i Kablara című dallal, a fesztivál himnuszával tegnap kezdődött a fúvósok ötvenegyedik fesztiválja Gučán. Az augusztus 14-éig tartó rendezvényen 47 szerbiai és 9 külföldi rézfúvós zenekar fog megmérkőzni, s ezen felül mintegy 1200 zenész, énekes, néptáncos, szobrász, festő és kézműves szórakoztatja a nagyérdeműt. A rendezvényt a fesztiválzászló felvonásával Alekszandar Konuzin, Oroszország belgrádi nagykövete nyitotta meg.

– A szerbek mindennapjai kétségkívül nehezek, de ez nem jelenti azt, hogy a jelenlegi nehézségek megakadályoznák Szerbia, a szerb jellem és kultúra ünnepét. Ma Guča Szerbia fővárosa, isten hozott mindenkit! – köszöntötte a rendezvény részvevőit a nagykövet.Szavai szerint a rendezvény a szerbek nemzeti jellemének őre, hiszen minden nehézség és gond ellenére mindig örömmel várják. Mint megjegyezte, ez nemcsak a szerbek, hanem minden szláv jellemére is jellemző.

– A gučai fesztivál nemcsak a szerb, hanem a szláv és a nemzetközi kultúra része is, és ezért a rendezvény rendkívüli nemzetközi jelentőséggel bír – mondta Konuzin.Milenko Kostić, a fesztivál házigazdája a vendégekhez szólva kiemelte, hogy a következő hét napban feledkezzenek meg az élet mulandóságáról, Slobodan Jolović, a rendezvény szervezőbizottságának elnöke pedig arra kérte az elégedetlenkedő málnatermesztőket, hogy kóstoltassák meg a mintegy félmilliónyi fesztiválozóval a „világ legminőségesebb gyümölcsét”. Mint megjegyezte, a málnatermesztőkön kívül szívesen látják az utászokat is, hogy egy rövid időre megfeledkezhessenek a gondjaikról, de gondolni se merjenek a Gučába vezető utak eltorlaszolására.

A szervezők szerint a rendezvény biztonságára 200 rendőr fog vigyázni, és arra kérték a vendégeket, hogy ne üljenek ittasan a volán mögé. A Belügyminisztérium bejelentése szerint a közlekedési rendőrök hét állandó és két ideiglenes ellenőrző pontot fognak működtetni, valamint jelzés nélküli elfogógépkocsikat és helikoptereket is bevetnek. A megerősített ellenőrzéssel többek között a gyorshajtást, a szabálytalan előzést és az ittas vezetést veszik célba. Az ittas vezetőket a tavalyi évhez hasonlóan józanodásig tartó elzárással büntetik.

Magyar Szó

Friss hírek