Kína segítene Bolíviának tengeri kijáratot építeni


Sebastián Pińera szerint a két ország között mindkettőjük által elfogadott nemzetközi szerződés van érvényben, így Bolívia nem követelhet magának tengeri kijáratot. Hozzátette, bármilyen megoldásra hajlandó, de „félreértés ne essék, Chile nem tartozik semmivel” Bolíviának. Morales viszont úgy vélekedik, Chile történelmi tényeket próbál megcáfolni. Kínában most arról is tárgyal majd, hogyan lehet Perun keresztül kijutni a tengerhez – az ország szuverén jogait tiszteletben tartva.

Bolívia 1904-en kötött békeszerződést Chilével, de sohasem nyugodott bele területei elvesztésébe. Amikor idén márciusban Peru nemzetközi bíróság elé vitte határvitáját Peruval, Bolívia diplomáciai jegyzéket juttatott el Hágába, tengerhez jutást követelve.

Duzs Éva

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »