Átmenetileg megnyugodott a New York-i tőzsde

Az előző napi súlyos érvágás után erősödő indexekkel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapír piacokon.

New Yorkban a kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 0,22 százalék, a S&P-500 index 0,36 százalék, a Nasdaq Composite index 0,95 százalék nyereségben állt.

Pénteken nagy megkönnyebbülést okozott a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak számának vártnál nagyobb júliusi növekedése, illetve a munkanélküliség csökkenése a várt stagnálás helyett.

Befektetési döntéshozók már jó ideje nem dúskálhatnak kedvező amerikai makrogazdasági adatokban, a konjunkturális kilátások egyik legmegbízhatóbb mércéjeként pedig éppen a gazdaság munkahelyteremtő képességét tekintik amerikai elemzők.

A kezdeti fellendülés azonban a várakozások szerint nem lesz hosszú életű, mivel a befektetők figyelmét a növekedési aggodalmak mellett változatlanul az euróövezeti pénzügyi válság világgazdasági kockázatai kötik le.

Csütörtökön a világgazdasági fellendüléssel és az euróövezeti adósságszolgálati válság rendezésével szemben megrendült befektetői bizalom mély veszteségbe taszította az amerikai tőzsdeindexeket, melyek 4-5 százalékos egy napon belüli gyengüléssel felőrölték az év eleje felhalmozott nyereségeik utolsó maradványait is.

A DJIA-30 2008. december 1-én, a pénzügyi válság legmélyén szenvedett el utoljára a csütörtökihez mérhető egy napon belüli veszteséget. A DJIA-30 és a S&P-500 index  áprilisban elért idei csúcsához képest már több mint tíz százalékkal gyengült.

A DJIA-30 index csütörtökön 512,76 ponttal, 4,31 százalékkal 11.383,68 pontra, a S&P-500 index 60,27 ponttal, 4,78 százalékkal 1.200,07 pontra, a Nasdaq Composite index 136,68 ponttal, 5,08 százalékkal 2.556,39 pontra esett.

A csütörtöki zárással az indexek év első napjától számolt változása negatív tartományba fordult.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »