Betiltják a diáktüntetéseket Chilében

Rendeletet fogadott el szerdán a chilei kormány, amely megtiltja, hogy a diákok Santiago belvárosi részében demonstráljanak.

Lassan két hónapja tüntetnek már középiskolások, egyetemi hallgatók és tanárok az oktatási rendszer megreformálásáért, és bár a kormány egy 21 pontból álló programot dolgozott ki, a diákok azt nem hajlandóak elfogadni.

Sebastián Pińera úgy nyilatkozott, „mindennek van határa”, „az elmúlt hetek eseményei miatt 60 millió tanórát nem tartottak meg”. Rodrigo Hinzpeter belügyminiszter egyetért az elnökkel, ígéretet tett arra, hogy helyreállítják a közrendet, ugyanis „a chileieknek joguk van a békés élethez”.

Bár a tüntetők – figyelmen kívül hagyva a hatóságok döntését – azt tervezik, hogy a héten újra az utcára vonulnak, a belügyminiszter szerint minden eszközzel azon lesznek, hogy betartassák az új rendeletet. Az elégedetlenek eltökéltek: 18 diák már két hete éhségsztrájkot folytat, és azzal fenyegetőznek, hogy a folyadékot is megvonják maguktól, ha a kormány továbbra sem hallgatja meg a követeléseiket.

A hallgatók többek között azt szeretnék elérni, hogy az oktatás állami kézbe kerüljön – jelenleg az önkormányzatok feladatkörébe tartozik -, alakítsák át az ösztöndíjrendszert, a tanuláshoz való jog pedig foglaltassák bele az alkotmányba.

Duzs Éva

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »