Ingyenes fogamzásgátlás a szegényeknek?

A pozsonyi Munka- és Szociálisügyi Minisztérium a szélsőségesen szegény és a társadalomból kirekesztett közösségek jegyzékének elkészítését tervezi. A térképet szeretné utcára vagy akár lakóházakra lebontva elkészíteni.

A jegyzékre azok a csoportok kerülnének fel, amelyekben például nagy a munkanélküliség, vagy sok a 18 évesnél fiatalabb anya. A tervek szerint társadalom perifériájára sodródott családoknak az állam segítene a felemelkedésben.  Például úgy, hogy segítené a lakáshoz jutásukat, vagy tanácsot adna a munkahelykeresést, illetve -megtartást illetően. De korlátozások bevezetését is tervezik. Járművezetői engedélyt ezután például csak azok kaphatnának, akik elvégezték az általános iskolát.

A kormánykoalíciós pártok támogatják az elképzelést, de nem tetszik nekik, hogy a miniszter az elszegényedett közösségeknek ingyenes fogamzásgátlást ígér és tiltakoznak az önkéntes sterilizáció lehetősége ellen is. Ezzel kapcsolatban felhívják a figyelmet a múltban előfordult vádaskodásokra a roma nők kényszersterilizációjáról, amelyekről az orvosok akkor is azt állították, hogy önkéntes alapon történtek.

A szélsőségesen szegények és a marginalizálódott közösségek besorolása több szociális szempont figyelembevételével, nem pedig a bőrszín alapján történne. „Az elvet a szakmai nyilvánosság jelentős része nagyra értékeli” – állítja Laco Oravec, a Milan Šimečka Alapítvány programmenedzsere. A szegények térképeinek elkészítéséről a minisztérium már egy anyagot is elkészített, amely jelenleg tárcaközi egyeztetésen van, a gyakorlati megvalósítása azonban több évbe is telhet.

A minisztérium felmérései szerint Szlovákiában körülbelül 700 olyan közösség van, amelyben mintegy 200 ezer szélsőségesen szegény és a társadalom perifériájára sodródott egyén él.

Kitekintő / Felvidék Ma

Friss hírek