Nem nyugszanak az újvidéki szélsőségesek

Egyelőre ismeretlen tettesek hétfőre virradóra betörték az Újvidéki Iszlám Közösség bejárati ajtajának üvegét, és megrongálták a Muzulmán Ifjúsági Klub kirakatát is.

A támadás pillanatában több hívő is az iszlám közösség helyiségeiben tartózkodott, látták a tetteseket, de nem mertek szembeszállni a baseballütős garázdálkodókkal.

Egy hívő, aki a helyszínen tartózkodott, elmondta, éjjel fél háromkor ébredt, és imádkozni ment.

– A hajnali imádság után elaludtam az imateremben, majd arra riadtam fel, hogy törnek-zúznak a huligánok. Ránéztem az órámra, pontosan három óra húsz perc volt. A támadók csoportjában 5-6 ember lehetett, baseballütőkkel és fémrudakkal voltak „felszerelkezve” – magyarázta.

Mirza Murati, az Újvidéki Iszlám Közösség titkára elmondta a Magyar Szónak, hogy a támadás után értesítették a hívőket, ne jöjjenek az aznapi imára, mert támadás érte őket.

– Nem először történik ilyesmi velünk. 2008-ban, amikor Koszovó kikiáltotta függetlenségét, szintén támadás ért bennünket, betörték ablakainkat. Akkor azonban a rendőrség nem tett semmit annak érdekében, hogy megfékezze a garázdákodókat, csak szemlélői voltak az eseményeknek. Mi azt követeljük most a rendőrségtől, találja meg a tetteseket, és rójon ki rájuk megfelelő büntetést a tetteikért. Már azt hittük, vége van azoknak az időknek, amikor félnünk kellett vallási hovatartozásunk miatt, és most újra ilyesmi történik. Ezt a támadást nem csupán az iszlám közösség elleni támadásként fogjuk fel, hanem úgy érezzük, ez a vandál cselekedet az összes vajdasági muzulmán ellen irányult – mondta Murati.

A rendőrség gyorsan a helyszínre érkezett, és elvégezte a helyszínelést, a nyomozás folyamatban van.

Az eseménnyel kapcsolatban az Újvidéki Muftiátus közleményt adott ki, amelyben elítéli a támadást, és követeli a huligánok méltó büntetését.

Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke szigorúan elítélte a vandál tettet, és leszögezte: Vajdaságban mindenkinek – nemzeti és vallási hovatartozásától függetlenül – biztonságban kell éreznie magát, éppen ezért a tetteseket sürgősen rendőri kézre kell keríteni. Egeresi fontosnak vélte hangsúlyozni, hogy azoknak, akik a többnemzetiségű, toleráns légkörű Vajdaság ellen bűntettet követnek el, szigorú büntetésben kell részesülniük. A képviselőház elnöke sajnálatának adott hangot, hogy a ramadánt Vajdaság muzulmán hitű lakosai nem tölthetik nyugalomban, békében.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga elítélte a történteket, közleményében emlékeztetett: a vandál cselekedet sokban emlékeztet 2008-ra, amikor az albán pékségeken töltötték ki mérgüket a szélsőségesek. Az elmúlt húsz év incidensei mind hasonló forgatóköny alapján folytak le, ezek miatt magyarok és horvátok ezrei hagyták el Vajdaságot – áll egyebek mellett a közleményben.

A szélsőségesek támadását elítélte több emberi jogokkal foglalkozó civil szervezet is.

A muzulmán hívők számára augusztus 1-jén kezdődött meg a ramadán, a böjt hava.

Kitekintő / Magyar Szó

Friss hírek