Tizennégy éves bérgyilkost ítéltek el Mexikóban

A tinédzser korú fiút, aki egyébként amerikai állampolgár, négy ember megkínzásában és lefejezésében, valamint három másik áldozat elrablásában találták bűnösnek. Edgar Jiménez Lugo elmondta: 11 éves kora óta bűnöző életmódra kényszerítették a kábítószer-csempészek.

Jose Luis Jaimes, a tárgyalást vezető bíró három év javítóintézeti elzárásra ítélte a Köpeny (El Ponchis) gúnynéven elhíresült tinédzsert. A jelenlegi mexikó törvények szerint ez a maximálisan kiszabható időtartam. A fiút ezen felül további 4,5 milló peso, azaz 72 millió forint bírság kifizetésére kötelezte a bíróság. A mexikói hatóságok szerint Jiménez lehet a felelős három másik ember elrablásáért is, amelyet a Cartel del Pacifico Sur (Dél-Csendes-óceáni Kartell) megbízásából hajtott végre.

Az ügy szálai tavaly novemberre nyúlnak vissza, amikor az internetre felkerült egy videofelvétel, amelyen tinédzserek ripacskodnak holttestek és fegyverek társaságában. A tinédzser erről később elmondta: a bandaháborúk során négy fiatalt fejezett le kábítószer hatása alatt. A holttesteket ezután elrettentésül fellógatták egy hídra a főváros közelében lévő Cuarnavacában.

Az elkövető életkora, illetve a kamerák előtt elhangzott gyilkosságok pontos leírása miatt a tárgyalás kiemelt nemzetközi figyelmet kapott. Szakértők szerint az eset azt mutatja, hogy a mexikói drogbandák manapság nagy hatékonysággal szerveznek be fiatalokat is.

A múlt heti tárgyalás zárt ajtók mögött, a nyilvánosság teljes kizárásával zajlott. A bírón, az ügyészeken és a családon kívül csak néhány emberi jogi megfigyelő követhette élőben az ügy alakulását.

Az ügyészek összesen 43 tanút idéztek be a hat napos meghallgatás során, amely végül hétfőn ért véget. A védelem részéről nem voltak tanúk – mondta el a fiatalkorúak bíróságának szóvivője, Irvin Vergara. A tárgyalás a közép-mexikói Miacatlanban zajlott, nem messze Cuernavacától.

A szóvivő szerint az eljárás során a vádlott végig jó magatartást mutatott. „Jiménez nyugodt volt és komoly a meghallgatások alatt. Nem voltak közbeszólások, nem zavarták meg semmivel a tárgyalást” – tette hozzá Vergara.

Decemberi elfogása után nem sokkal, a vékony, göndör hajú Jiménez néhány újságírói kérdésére is hajlandó volt válaszolni. „Hány embert öltél meg? Négyet” – fogalmazott a tinédzser összeszedetten. „Hogyan végezted ki őket? Elvágtam a torkukat.” – tette hozzá.

Klopfstein-László Kornél

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »