Tizennégy éves bérgyilkost ítéltek el Mexikóban

A tinédzser korú fiút, aki egyébként amerikai állampolgár, négy ember megkínzásában és lefejezésében, valamint három másik áldozat elrablásában találták bűnösnek. Edgar Jiménez Lugo elmondta: 11 éves kora óta bűnöző életmódra kényszerítették a kábítószer-csempészek.

Jose Luis Jaimes, a tárgyalást vezető bíró három év javítóintézeti elzárásra ítélte a Köpeny (El Ponchis) gúnynéven elhíresült tinédzsert. A jelenlegi mexikó törvények szerint ez a maximálisan kiszabható időtartam. A fiút ezen felül további 4,5 milló peso, azaz 72 millió forint bírság kifizetésére kötelezte a bíróság. A mexikói hatóságok szerint Jiménez lehet a felelős három másik ember elrablásáért is, amelyet a Cartel del Pacifico Sur (Dél-Csendes-óceáni Kartell) megbízásából hajtott végre.

Az ügy szálai tavaly novemberre nyúlnak vissza, amikor az internetre felkerült egy videofelvétel, amelyen tinédzserek ripacskodnak holttestek és fegyverek társaságában. A tinédzser erről később elmondta: a bandaháborúk során négy fiatalt fejezett le kábítószer hatása alatt. A holttesteket ezután elrettentésül fellógatták egy hídra a főváros közelében lévő Cuarnavacában.

Az elkövető életkora, illetve a kamerák előtt elhangzott gyilkosságok pontos leírása miatt a tárgyalás kiemelt nemzetközi figyelmet kapott. Szakértők szerint az eset azt mutatja, hogy a mexikói drogbandák manapság nagy hatékonysággal szerveznek be fiatalokat is.

A múlt heti tárgyalás zárt ajtók mögött, a nyilvánosság teljes kizárásával zajlott. A bírón, az ügyészeken és a családon kívül csak néhány emberi jogi megfigyelő követhette élőben az ügy alakulását.

Az ügyészek összesen 43 tanút idéztek be a hat napos meghallgatás során, amely végül hétfőn ért véget. A védelem részéről nem voltak tanúk – mondta el a fiatalkorúak bíróságának szóvivője, Irvin Vergara. A tárgyalás a közép-mexikói Miacatlanban zajlott, nem messze Cuernavacától.

A szóvivő szerint az eljárás során a vádlott végig jó magatartást mutatott. „Jiménez nyugodt volt és komoly a meghallgatások alatt. Nem voltak közbeszólások, nem zavarták meg semmivel a tárgyalást” – tette hozzá Vergara.

Decemberi elfogása után nem sokkal, a vékony, göndör hajú Jiménez néhány újságírói kérdésére is hajlandó volt válaszolni. „Hány embert öltél meg? Négyet” – fogalmazott a tinédzser összeszedetten. „Hogyan végezted ki őket? Elvágtam a torkukat.” – tette hozzá.

Klopfstein-László Kornél

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »