Heves vita az életbe lépett burkatörvény miatt

Heves vitákat váltott ki az interneten a Belgiumban alig egy hete, július 23-án életbe lépett burkatörvény: az iszlamista oldalakat figyelő SITE amerikai csoportnak az elmúlt napokban több bujtogató nyilatkozat tűnt fel – írta a La Libre Belgique című napilap hétvégi száma.

Az egyik nyilatkozat szerzője Fashudu al-Withaq néven arra kérte a dzsihádistákat (a muszlim szent háború híveit), hogy intézzenek támadást Belgium ellen. “Ó, Allah, pusztítsd el ingatlanjaikat robbanószerkezetekkel, autóikat pokolgépekkel, embereiket pedig a titokban rájuk várók fegyvereivel” – szólt felhívása. A fenyegetettség valósságát elemző belga szerv (Ocam) szerint nincs ok az aggodalomra, hiszen ehhez hasonló üzenetek már vagy egy éve keringenek a világhálón. A belga parlament tavaly márciusban tűzte napirendre az egész testet elfedő muzulmán női viselet (burka) betiltását a nyilvános helyeken.

Az Ocam ugyanazt hangoztatja, mint Alain Winants, a belga állambiztonsági szolgálat igazgatója. Winants még februárban azt mondta: “a titkosszolgálat dolga az, hogy megnyugtassa a kedélyeket, ha mindenki pánikban van, és felrázza a világot, mikor minden nyugodtnak tűnik”.

Korábban a különböző egyházakat is megosztó burkatörvény mellett a belga katonák afganisztáni szerepvállalása adott okot aggodalomra, de azóta már bejelentették a kabuli repülőtérre telepített erők kivonásának megkezdését. Emellett a közel tizenegymillió lakosú Belgiumban csaknem 400 ezer muszlim él, akik közül becslések szerint mindössze 270 nő hord egész testet elfedő muszlim öltözéket.

A burka betiltásának szükségességét elsősorban emberi jogi és biztonsági okokra hivatkozva szavazták meg a döntéshozók. Belgiumon kívül korábban Franciaországban lépett életbe hasonló szabályozás.

Kitekintő/MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »