Hagyományőrző fesztivál Izlandon

1995 óta az izlandi Hafnarfjörđur ad otthont a több, mint ezer éves, viking életet bemutató időutazásnak. Minden évben megrendezik Izland leghíresebb és legnagyobb hagyományőrző ünnepségét, mely demonstrálja az ősi északi nép, a félelmetes vikingek szokásait és mindennnapjait.

A fesztivált minden évben június közepén tartják és a rendezvény dátuma a vikingek nyári napfordulójának környékére esik. Nem számít, hogy milyen éppen az időjárás, a zordabb idő sem riasztja el a látogatókat.

A vad és kalandos nép mentalitása még ma is él az emberekben, akik ebben a különleges szigetországban élnek. Az őslakosokon kívül a fesztiválra a világ minden tájáról érkeznek és a lelkes résztvevők, akik ily módon őrzik a hős vikingek emlékét. Népművészek, művészeti kiállítások és kézműves sátrak várják az érdeklődőket, akik vikinges emléktárgyakkal térhetnek haza.

A nap folyamán viking öltözetben párbajozó férfiak mutatják be harci készségüket, melyben a fegyverek mellett az izomerő is szerepet kap. A vállalkozó szelleműek kipróbálhatják a kardforgatást, a lövészetet, de a gyerekeknek is bőven akad program. A fesztiválon hiteles kosztümöket, zenei eszközöket, ékszereket lehet látni és viking dalokat hallgatni. Az élő zene mellett esténként nem maradhat el a történetmesélés sem.

Idén a 16. alkalommal rendezték meg a parádét a Viking Faluban, melyet vikingek által használt alapanyagból, fából építettek. A 2011-es fesztivál jellegzetességét az adta, hogy számos  feröer-szigeteki és grönlandi kézműves mesterember is ellátogatott a rendezvényre, akik jártasak a viking művészetben.

A fesztiválra könnyen el tudnak jutni az érdeklődők, a fővárosból gyakran jár busz a faluba, ahol rengeteg szálláslehetőség áll rendelkezésre.

Epresi Judit

Friss hírek