Latin-Amerika mérlegen: megjelent a Kitekintő legújabb elemzése

Örömmel tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy megjelent a Kitekintő Elemzések hetedik füzete, amelyben a Latin-Amerika rovat munkatársai és külső szakértői a régió országainak aktuális politikai és gazdaság helyzetét mutatják be.

Elemzéseinket az elnökválasztások vezérfonalára fűztük fel: mérleget vontuk a hivatalban lévő vezetők teljesítményéről, értékeltük az idei, illetve górcső alá vettük a közeljövőben esedékes választásokat. Mivel a magyar külpolitikában és külpolitikai újságírásban is gyakran félperiférián helyezkedik el Latin-Amerika, igyekeztünk minél átfogóbb képet adni az egyes országokról.

A nyolcvanas évek elveszett évtizede után először az „új baloldal” politikai előretörése irányította ismét a figyelmet Latin-Amerikára, mikor Hugo Chávez venezuelai elnök hatalomra jutását követően egyre több államban választottak baloldali vezetőt. Ez a tábor napjainkra egy mérsékelt és egy radikális csoportra oszlott. Ugyanakkor néhány országban az USA-barát kormányok a mai napig megmaradtak. Időközben feltörekvő régióvá vált Latin-Amerika, nagyobb beleszólást követelve a nemzetközi gazdasági és politikai kérdésekbe. A térség vezetői már nem tanácsokat várnak a fejlett országoktól, hanem maguk is egyenjogú partnerként kívánnak részt venni a világ jövőjének alakításában.

Bár vannak hasonló természetű problémáik, az egyes országok mégis többnyire egyéni gondokkal küzdenek, melyek megoldása egyelőre még befelé fordítja figyelmüket, így kevés hangsúlyt kap az integráció kérdése, melynek lendületet leginkább a nagyobb gazdaságok adhatnának, hogy a régió valóban ki tudja használni megnövekedett jelentőségét.

A Latin-Amerika mérlegen 2011 című elemzőfüzetünket ide kattintva érhetik el. Szíves észrevételeiket, véleményeiket az [email protected] e-mail címre várjuk.

Solti Ágnes

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »