Izrael oldalán, de csak zárt ajtók mögött

A közhiedelemmel ellentétben az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) tagjainak zárt ajtók mögött zajló vitái és tárgyalásai során az egyes diplomaták gyakran osztják Izrael álláspontját a palesztin-izraeli konfliktussal kapcsolatos kérdésekben – árulta el Amir Weissbrod, az izraeli ENSZ-delegáció egyik vezető tanácsadója a Háárec izraeli napilapnak.

Weissbrod elmondása szerint a nagykövetek és a diplomaták a zártkörű tanácskozások alkalmával általában megértőek Izrael politikáját illetően. Ugyanakkor az egyetértési nyilatkozatok a médiában és a Biztonsági Tanács előtt nem, csupán a zárt ajtók mögötti találkozókon hangzanak el. „Nyilvánosan nem akarják kijelenteni azt, amit egy privát megbeszélésen szívesen elmondanak az izraeli diplomatáknak, s ez gyakran bosszantó” – mondta Weissbrod, hozzátéve, hogy bizonyos vitás kérdésekben csak az Egyesült Államok, Kanada és még néhány ország állt Izrael oldalára nyilvánosan is.

Weissbrod szerint mindennek a zsidó államot a palesztin-izraeli konfliktus erősebb szereplőjének tartó nemzetközi megítélés az oka, hiszen az erősebbel szemben könnyebb követelményeket támasztani. Négyszemközt több nagykövet is elárulta Weissbrodnak, hogy „kényelmetlen” számukra követeléseket megfogalmazni Mahmúd Abbász palesztin elnökkel szemben, és mivel Izrael az erősebb, ezért „kedvesnek kell lennie a gyengébbhez”.

Mindeközben Mahmúd Abbász palesztin elnök a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) egyik e heti gyülésén elmondott felszólalásában megerősítette döntését, hogy szeptemberben kérni fogja az ENSZ-től az 1967-es háború előtti határokon alapuló palesztin állam elismerését. A béketárgyalások kudarcának egyik következményeként is felfogható palesztin diplomáciai lépés azonban könnyen sikertelenül végződhet a vétójoggal rendelkező Egyesült Államok ellenkezése miatt. A palesztinok ezért azt remélik, hogy ha a teljes jogú tagságot nem is sikerül megszavaztatni, a jelenlegi szavazati jog nélküli megfigyelői tagsági besoroláson azért még sikerülhet változtatni.

Szerdán Abbász Izrael elleni békés tüntetésekre szólította fel a palesztinokat a diplomáciai offenzíva erejének növelése érdekében. A palesztin elnök mindenhol tömegmegmozdulások szervezésére sürgetett, ami az arab államokon végigsöprő tüntetéshullám láttán komoly aggodalomra adhat okot Izraelben.

Selján Péter

Friss hírek