Civilgyilkosságért ítéltek el egy amerikai katonát

Derrick Miller őrmestert, az amerikai Nemzeti Gárda egy tagját életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, egy afgán civil férfi meggyilkolásáért. Az ítélet később enyhíthető.

A múlt őszi tragikus eseménynek két interpretációja is létezik. Odáig nincs különbség, hogy Atta Mohammed, afgán civil férfi megjelent az amerikai védelmi vonal határán, ahol Miller őrmester kérdéseket tett fel neki. Innentől viszont nem egyételmű mi is történt. Ügyvédje szerint, a 27 éves elítélt önvédelemből gyilkolt, mivel az afgán megpróbálta elvenni fegyverét. Tettével így, az amerikai tábort védte. Másképp emlékszik vissza Charles Miller egy katonatárs, aki szemtanúja volt az eseményeknek. Elmondása alapján, Derrick megfenyegette Mohammedet, hogy megöli ha nem mond igazat, aztán fejbe lőtte a már egyébként is földön fekvő védtelen férfit. Az ügyész záróbeszédében szó szerint hozta nyilvánosságra az elítélt, elkövetés utáni szavait: „lelőttem, hazudott”- írja a The Guardian.

A Fort Cambell katonai bázison tartott tárgyaláson, Derrick Miller őrmestert bűnösnek találták szándékos emberölés vádjában. A tíz tagú katonai esküdt több, mint két óra alatt hozta meg ítéletét.

Soós Bea

Friss hírek