Az éhezőkért harcoltak a szomáliai békefenntartók


Heves összecsapásokra került sor a szomáliai fővárosban, Mogadishuban, az Afrikai Unió békefenntartói (AMISOM – African Union Mission in Somalia), valamint az iszalmista milícia, al-Shabab hacosai között. A fegyveres konfliktusra azt követően került sor, hogy a terroristaszervezet nyíltan felesküdött a menekülttáborok lakóinak megtámadására, amennyiben azok nem költöznek vissza a szervezet fennhatósága alatt lévő területekre. A incidens során a lázadók hat katonája vesztette életét.

Minderre pontosan egy nappal azt követően került sor, hogy az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP – World Food Program) megkezdte első segélyezési akcióját. A békefenntartók sikereinek köszönhetően nem pusztán a menekültek lesznek nagyobb biztonságban, hanem a segélyszervezetek is, hiszen így a jövőben az al-Shabab akadályoztatásai nélkül, könnyedén eljuthatnak a rászorulókhoz.

A tegnap szétosztásra kerülő WFP segélyszállítmány volt az első azóta, hogy az ENSZ Szomália két tartományát – Bakoolt és Alsó-Shabelle-t – éhínséggel sújtott övezetnek nyilvánított. Az al-Kaidával kapcsolatban álló al-Shabab Szomália középső és déli részeit tartja ellenőrzése alatt, beleértve a két, éhezés tekintetében legkritikusabb tartományt is. A terroristacsoport annak ellenére, hogy a tavalyi évben életbe léptett segélytilalmát nemrég feloldotta, folyamatosan akadályozta a WFP dolgozóinak bejutását az általa ellenőrzött területekre, mindezt azzal indokolva, hogy nincs éhínség az al-Shabab területein.

Az hétvégén kezdődik az iszlám vallás Ramadán havi böjtje. Helyi aktivisták attól tartanak, hogy az al-Shabab öngyilkos merényleteket fog végrehajtani a szent hónapban.

Györe Adrienn

Friss hírek