Az Orbán-kormány döntötte be a Mol árfolyamát

Érzékenyen fogadta a hírt a piac, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban felmerült az ötlet, hogy az állami MOL-pakett egy részének piacra vezetéséből teremthetik elő a fedezetét az ÁFA-visszatérítés ügyében kialakult uniós jogszabálysértés miatt felmerülő extra költségeknek.

Mint ismeretes a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság tegnapi ítéletében elmarasztalta Magyarországot az ÁFA visszatérítésénél alkalmazott módszer miatt, amely nem teszi lehetővé, hogy a magyar cégek a befizetett ÁFA után levonhassák a beszerezéseikkor már kifizetett ÁFÁ-t abban az esetben, ha a kifizetés még nem történt meg, illetve ha ez az utóbbi összeg nagyobb, mint amekkora a cégek ÁFA kötelezettsége (akkor a különbséget csak nagyon procedurális eljárással szerezhetik vissza).

Adószakértők szerint a szükséges módosítások miatt legalább 100 milliárd forintos űr keletkezhet a költségvetésben, de ez az összeg akár jóval nagyobb is lehet. Hogy a spekulációknak elejét vegye, az NGM rögtön közleményben hangsúlyozta, hogy az idei és a jövő évi deficit célok nincsenek veszélyben, és legrosszabb esetben a MOL részesedésből történő eladásokkal fedezhetik a kiesést.

Ez meglepetést keltett a piaci szereplők körében, hiszen bár a múlt héten Varga Mihály egy interjúban beszélt arról a lehetőségről, hogy a MOL részvények egy részétől megválhat az állam, a minisztériumi közlemény miatt nyilván most sokkal komolyabban kell kalkulálni egy ilyen lépéssel.

Egyelőre az látszik, hogy még szándék szintjén nincs meg az eladási terv, az egy potenciális ötletként merülhetett fel a minisztériumban, ami ezt jobb híján közzé is tette. A költségvetés tartalékaiból ugyanis egy 100 milliárdos lyukat lehet fedezni, ráadásul ennek egy része nem is az idei költségvetést terhelné, vagyis ami most kiesik az talán 100 milliárdnál kisebb tétel. Erre utal, hogy az NGM jelezte, nem kell a költségvetési törvényt módosítani az ítélet miatt (márpedig 100 milliárdos eltérésnél már kellene).

Vagyis egyáltalán nem biztos, hogy el kell adni a Mol-ból, ha valóban fedezhető a kiesés költségvetési átcsoportosításból, vagy a tartalékok egy részének felszabadításából. Emiatt úgy látjuk, hogy a befektetők kicsit túlreagálták a hírt, emiatt történt a hirtelen a MOL hirtelen beadása. Az viszont igaz, hogy most megmutatkozott, nem minden esetben szerencsés ha az állam nagy tulajdonosként jelenik meg egy vállalatban, mert a minisztériumi boszorkánykonyhából kiszivárgó hírek könnyen megmozgatják a cég árfolyamát.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek