Befellegzett az argentin kormánypártnak?

Az argentin politikai életben az idei ősz kiemelkedő jelentőségű lesz, az elnök-, szenátor- és képviselőválasztást is október 23-án tartják. Az előzetes felmérések alapján a jelenlegi elnöknek, Cristina Fernández de Kirchnernek van a legnagyobb esélye az elnöki pozíció elnyerésére, azonban a Santa Fé-i választások után megingott a kirchnerizmus addig stabilnak tűnő helyzete.

A Santa Fé-i választókörzetben a szavazópolgárok többsége nem a kirchnerista kormányzójelöltre, Agustín Rossira adta voksát, hanem a szocialisták táborát erősítő Antonio Bonfattira, aki a szavazatok 38,7 százalékát zsebelte be, míg Rossi jócskán alulmaradva a versenyben, mindössze 22,2 százalékot kapott – írja az Infolatam.

A választókerületben közel két és fél millió szavazópolgár él, ami a teljes választási névjegyzék 8,5 százalékának felel meg, és bár a tartomány viszonylag közel helyezkedik el a fővároshoz, mégsem lehet következtetni belőle az elnökválasztás kimenetelére, főként ha számba vesszük, hogy az idén rendezett nyolc tartományi választásból hatot kirchnerista jelölt nyert el.

Santa Fé jelenlegi kormányzója, Hermes Bonner a választás után elmondta, hogy: „A Santa Fé-i emberek nagyszerűek, megmutatták, hogy joguk van a valódi a föderalizmushoz. Mi vagyunk az egyetlen körzet, amelyik nem borul térdre a Kormány akarata előtt”.

A rosszul szereplő Rossi tagadta, hogy a vereség befolyásolná Cristina Fernández de Kirchner elnök októberi választási esélyeit, és hozzátette, hogy kizárólag a jelölteké a felelősség, a bukásért csak őket lehet okolni. Érdekesség, hogy a tartomány jelenlegi kormányzója, Hermes Binner lesz Cristina Fernández egyik kihívója az októberi elnökválasztáson.

A kormányzóválasztáson a második helyezett Miguel Del Sel lett, aki bár győzelmet nem, de meglepő eredményt könyvelhetett el a szavazatok 35,2 százalékának megszerzésével. „Az eredményektől függetlenül győztesnek érezzük magunkat”. Del Sel a jelenlegi Buenos Aires-i polgármester, Mauricio Macri támogatottja. Korábbi tervek szerint Macri is indult volna az októberi elnökválasztáson, később azonban mégis a polgármesteri cím megtartása mellett döntött. Már túl is van a fővárosi választás első fordulóján, húsz százalékponttal megelőzve a kormánypárt jelöltjét. A második fordulót vasárnap tartják.

Sándor Nóra

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »