Vizsgálat indul a bahreini a tüntetők halála miatt

Hamad bin Isa al-Khalifa bahreini király bejelentette egy jogi testület felállítását, melynek feladata annak a tüntetőkön történt rajtaütésnek a kivizsgálása, melynek harminc ember esett áldozatául még az év elején.

A király a tanácsot nemzetközi nyomásra hozta létre, de kijelentette, az „teljesen független, és nemzetközi szakértőkből áll.” Az al-Jazeera információi szerint a testületben kuvaiti, iráni, brit és kanadai jogászok is helyet kapnak, az elnök pedig Cherif Bassiouni amerikai jogi professzor lesz. Bassiouni az ENSZ-nek is dolgozik mint háborús bűnökkel foglalkozó szakértő, valamint a nemzetközi büntetőjogi igazságszolgáltatásban végzett munkájáért Nobel Béke-díjra is jelölték.

A jogászoknak hozzáférést biztosítottak a kormányzati aktákhoz, valamint felkereshetik a különböző kormányzati ügynökségeket és hivatalokat is. Azoknak pedig, akik szemtanúi voltak az eseményeknek, és hajlandóak vallomást tenni a bíróság előtt, teljes diszkréciót ígértek. „Nyilvánvaló, hogy elég sok kétely merült fel a testület hitelességével szemben, hiszen azt a király hozta létre” – tudósított az al-Jazeerának Charles Stratford, majd hozzátette: több csoport is kérte, hogy függetlenként kivizsgálhassák az eseményeket, azonban mindet elutasították.

Az emberi áldozatok mellett az egyik síita imám azzal vádolja a szunnita uralkodót, hogy az ő parancsára romboltak le harminc síita mecsetet az öt hónapja tartó rajtaütések során. Sayyid Abdullah al-Ghoreifi szerint ez annak a kampánynak volt a része, amit a király folytat a síita többség több szabadságot és jogot is magában foglaló követelései ellen.

Lorencsics Emese

Friss hírek