Már a kormánypártiak is tüntetnek Szenegálban

Több ezer kormánypárti tüntető gyűlt össze a szenegáli főváros, Dakar központjában található Függetlenség Téren. Az egybegyűltek Abdoulaye Wade harmadik elnöki ciklusa melletti szimpátiatüntetés szerveztek. Minderre pár órával azt követően került sor, hogy az ellenzék kisebb demonstrációt szervezett, amelyen az elnök újbóli megválasztását az alkotmánnyal összeférhetetlen lépésnek nyilvánították.

Pontosan egy hónappal ezelőtt, Dakarban erőszakos megmozdulások zajlottak le az államfő elnökválasztási reformjavaslatainak visszavonását követelve. A minap történései annak ellenére játszódtak le, hogy betiltották a demonstrációk szervezését a fővárosban.

Az ellenzék tiltakozásai a múlt hónapban országos méretűvé váltak, eddig még soha nem látott elégedetlenséget mutatva Wade 11 éve tartó elnökségével szemben. Az elnök első reformjavaslata alapján az elnökválasztásokon a szavazatok 25 százaléka is elegendő lett volna a győzelemhez, ami kétségkívül növelt nyerési esélyeit szétszabdalt ellenzékével szemben. Másik próbálkozása alapján új, jelentős jogkörrel bíró alelnöki posztot kívánt létrehozni. Az ellenzék találgatásai szerint az új hivatalt Wade a fiának szánta, ezzel burkoltan fenntartva hatalmi befolyását. A vádakat mindketten nyíltan elutasították.

Györe Adrienn

Friss hírek