Hivatalosan csak szlovákul – összegyűlt az aláírások fele

Már a szükséges 350 ezer aláírás körülbelül felét megszerezte a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) annak a népszavazásnak a kiírásához, amelyen azt kérdeznék a polgároktól: támogatják-e, hogy kizárólag a szlovák nyelv legyen használható a hivatalos érintkezésben.

Erről Anton Danko, az SNS alelnöke számolt be hétfőn a TASR hírügynökség érdeklődésére. Konkrét számmal augusztus végén rukkolnak elő, és akkor kezdődik az aláírásgyűjtés második szakasza is. Ján Slota pártja arra törekszik, hogy őszre megfelelő számú támogatót szerezzenek.

Danko ugyanakkor elismerte, hogy más dolog aláírást szerezni egy referendum kiírásához, mint a polgárokat a népszavazáson való részvételre bírni. „Nézetem szerint a referendum alkotmányjogi szempontból tiszta, Szlovákia számára pedig létszükséglet” – fejtette ki a politikus azokkal az aggályokkal kapcsolatban, melyek szerint az SNS kérdése alaptörvénybe ütköző.

Több szlovákiai szakértő leszögezte a közelmúltban, hogy az alapvető jogokról és szabadságok megvonásáról nem tartható referendum.

Az SNS Érsekújvárban kezdte az aláírásgyűjtést április 11-én – írja az Új Szó.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek