Minden ember potenciális gyilkos Szlovákiában?

A szlovákiai szélsőségeseket a rendőrség szerint szigorú megfigyelés alatt tartják. „Állandóan monitorozzuk őket“, állítja Jaroslav Spišiak, az országos rendőrfőkapitány.

Északi szomszédunknál a legnagyobb problémát a szélsőségesek kisebbségek iránti intoleranciája jelenti.

„A konkrét problémát a roma kisebbség elleni intolerancia, valamint az általános idegen- és fajgyűlölet jelenti“ – taglalja a kormány által június elején 2011-től 2014-ig kidolgozott és elfogadott, szélsőségesek elleni koncepció.

Spišiak vasárnap nem kívánta kommentálni, hogy a romák tartoznak-e a legveszélyeztetebbek közé. Spišiak nem kívánta részletezni azt sem, miként tartják megfigyelés alatt a szélsőséges egyéneket és csoportokat, hiszen, mint mondta „vesztene a hatékonyságából“ a szóban forgó kontroll.

A norvégiai esettel kapcsolatosan Spišiak kijelentette, lehetetlen az efféle eseményeket megakadályozni. „Szlovákiában is több millió ember él, akik közül bárkinek zavar támadhat a fejében és már indulhat is lövöldözni. A szörnyű norvégiai mészárlás kapcsán mindössze annyit jegyzett meg: „Egyelőre nem tudni a norvég mészáros szélsőséges elvei miatt vetemedett tettére vagy éppen megőrült“.

A szlovák idegenrendészet a norvégiai tragédia kapcsán megtette az ilyen helyzetekben szükséges intézkedéseket, közölte Grendel Gábor, a belügyminiszter szóvivője, ám érthető módon nem kívánta részletezni azokat.

Kitekintő / Parameter.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »