Szlovákia egységét veszélyeztető csoportokról tud a miniszter

Többek között a „revizionista és irredenta” szervezetekre hivatkozva indokolta Rudolf Chmel azt, miért tartott egy hónapig felülbírálni a kisebbségi kultúrára szánt támogatásokat.

Rudolf Chmel mindezt tanácsadója, Jozef Švolík által, hivatalos álláspontjában közölte válaszul a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának kritikájára. A Kerekasztal arra volt kíváncsi, miért tartott egy hónapig a döntés a kulturális támogatások ügyében, mikor az illetékes bizottságok már jóval korábban döntésre jutottak az ügyben. Berényi József, az MKP elnöke szerint ha a politikusnak tudomása van efféle csoportok létéről, kérnie kellene azonnali betiltásukat.

A miniszterelnök-helyettes azzal indokolta a késlekedést, hogy kötelezően ellenőrizni kellett a támogatási kérvényeket.  „A megítélésnél mérlegelni kellett, hogy a pályázó ne működjön együtt olyan hazai és külföldi szervezetekkel, pártokkal és mozgalmakkal, amelyek pszichológiai revizionizmusukkal és irredentizmusukkal megkérdőjelezik Szlovákia integritását és konfliktusokat idéznek elő az együttélésben” – jelentette ki pénteken Švolík a TASR hírügynökségnek.

Berényi viszontreakciójában kifejtette, az MKP-nak nincs tudomása arról, hogy bármelyik kisebbségi szervezet hasonló tevékenységet folytatna – és még állami támogatást is kérne. A politikus szerint a hivatal nagy politikai hibát követ el, ha nem megfelelően bánik ezzel az információval, „bizalmatlan légkört” kelt a többségi nemzet és a kisebbségek között.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek