Sokan beismerték: besúgók voltak az előző rendszerben

Egy lengyel hetilap megszerezte azoknak az átvilágítási nyilatkozatra kötelezett lengyel diplomatáknak a névsorát, akik elismerték, hogy az előző rendszerben együttműködtek a kommunista titkosszolgálatokkal.

A listát az átvilágítást végző lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) bocsátotta az Uwazam Rze című hetilap rendelkezésére, annak kérésére. A lap szerint összesen 222 lengyel diplomata ismerte el együttműködését a korábbi kommunista katonai vagy polgári titkosszolgálatok valamelyikével. Ez a lengyel külügyminisztérium (MSZ) külügyi szolgálatban álló munkatársainak mintegy 10 százaléka.

Közülük 27-en a diplomáciai ranglétra legmagasabb fokára emelkedtek, címzetes nagyköveti rangban vannak. Többségük külföldi lengyel diplomáciai képviseletek élén állt vagy áll jelenleg is, illetve vezető tisztségeket töltött vagy tölt be a külügyminisztériumban.

Tomasz Turowski a lengyel belbiztonság (SB) tisztjeként egyebek között a Vatikánban teljesített külszolgálatot – és kémkedett – az előző rendszerben, Jaroslaw Spyra perui nagykövetet pedig Limából hívták vissza, ahol a lengyel nagykövetséget vezette. Ő Eugeniusz Spyrának, a lengyel kommunista hírszerzés egykori „ászának” a fia.

A lap felsorolja azokat a diplomatákat, akik egykori ügynökként ma is külszolgálatot látnak el: ilyen Andrzej Krawczyk pozsonyi, Boguslaw Ochodek rámalláhi (Palesztin Autonómia), Janusz Skolimowski vilniusi és Stanislaw Smolen bagdadi nagykövet.

Ügynökmúltja nem akadályozta meg a külügyminisztériumot abban, hogy Janusz Niesytót márciusban kinevezzék helsinki nagykövetté, holott a szejm külügyi bizottsága meghallgatásán nem rejtette véka alá, hogy a finn nyelvet nem ismeri, nem is szándékozik megtanulni, és a helsinki képviseleten szeretné kivárni a nyugdíjkorhatárt.

Elismerte ügynökmúltját a szentpétervári lengyel főkonzulátus jelenlegi vezetője, Jaroslaw Drozd is. A Vatikánban nemcsak Turowski folytatott hírszerzői tevékenységet, hanem a jelenleg a külügyminisztériumban dolgozó Adam Szymczyk is, aki a lengyel belbiztonság tisztjeként képviselte a Szentszéknél a Lengyel Népköztársaságot. Ugyancsak elismerte együttműködését a volt kommunista titkosszolgálattal Stanislaw Stebelski, Bronislaw Geremek néhai és Radoslaw Sikorski jelenlegi külügyminiszter közeli munkatársa, volt helsinki nagykövet.

Marcin Bosacki lengyel külügyi szóvivő a hetilapnak azt mondta, nem hiszi, hogy ezeknek a személyeknek befolyásuk lett volna a tárca irányítására, és a volt ügynökök a lengyel külügy számára nem jelentenek nagy problémát, többségük úgyis hamarosan nyugdíjba megy.

A lengyel átvilágítási törvény értelmében semmilyen következménnyel nem jár, ha valaki elismeri, hogy a múltban együttműködött a kommunista titkosszolgálatokkal. Következménye csak annak van, ha ezt letagadja, és „átvilágítási hazugságára” fény derül. Az IPN az MSZ tízegynéhány munkatársát gyanúsítja ezzel, közülük eddig kettő – Wlodzimierz Zdunowski montreali és Witold Raczkowski hrodnai (Grodno) konzul – ellen született jogerős elmarasztaló ítélet.

Kitekintő / MTI

Friss hírek