Képíró-per: a szerb elnök várja a magyar állam reagálását

Megdöbbenésének adott hangot Boris Tadić szerb elnök amiatt, hogy a Fővárosi Bíróság hétfőn – nem jogerősen – felmentette a háborús bűnök vádja alól Képíró Sándor volt csendőr századost, valamint amiatt is, hogy a tárgyalóteremben taps fogadta az ítéletet. Tadić csütörtökön újságíróknak elmondta, hogy várja a magyar állam és a magyar igazságszolgáltatás reagálását.

A 97 éves Képíró Sándort az ügyész azzal vádolta, hogy 1942. január 21-e és 23-a között egy újvidéki razzia során az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek kivégzésében. A Fővárosi Bíróság bizonyítottság hiányában mentette fel Képírót.

Tadić elmondta: Szerbia Magyarországgal együtt elindított egy folyamatot annak érdekében, hogy „megállapítsák a történelmi igazságot, és biztosítsák a magyar és a szerb nép tartós megbékélését, de a budapesti bíróságnak ez a hozzáállása biztosan nem segíti elő a megbékélést”.

A szerb elnök úgy vélte: tekintettel a Képíró Sándor elleni vádak súlyosságára, a teremben nem lett volna tapsnak helye.

Tadić hozzáfűzte, hogy Szerbia most szembesül az 1990-es évek háborúi által okozott problémák megoldásával, de nem feledhetők a második világháborús bűncselekmények sem, a bűncselekmények után ott maradtak az áldozatok családtagjai, akik igazságszolgáltatást várnak. „Ma is élnek emberek, akik Újvidéken vesztették el családtagjaikat” – tette hozzá.Tadić ugyanakkor felidézte, hogy voltak magyar áldozatok is, akiket bosszúból öltek meg.

Vajdaság.ma

Friss hírek