Radicová: Nem engedhetjük, hogy visszatérjen a recesszió!

Az európai vezetők jelenleg nem a Görögországnak nyújtandó kölcsönről tárgyalnak, hanem az adósságválság elterjedésének megállításáról, s a többi országra gyakorolt romboló hatásainak felszámolásáról – véli Iveta Radičová szlovák kormányfő.

Elmondása szerint az európai országoknak a gazdasági világválság után nagyon sok problémájuk van saját államháztartásuk konszolidációjával, s Szlovákia ezért minden olyan megoldást támogat, mely meg tudja akadályozni az adósságválság terjedését. A szlovák kormányfő részt vesz a brüsszeli rendkívüli csúcson, ahol az euróövezet tagállamainak vezetői a pénzügyi stabilitásról és a Görögországnak nyújtandó segítségről tárgyalnak majd.

„Nem engedhetjük meg, hogy ismét a recesszió uralkodjon. A döntéshozatal, melyben most részt veszünk, a romboló hatások megakadályozásáról szól. Ez már nem recesszió lenne, hanem depresszió. Nagyon komoly lenne az egész” – hangsúlyozta a kormányfő.

Emlékeztetett: a világválság az elmúlt években az ipari termelés visszaesését, rövidített munkaheteket, elbocsátásokat és a munkanélküliség emelkedését hozta magával, amiből Szlovákia csak fokozatosan eszmél fel.

Radičová szerint a jelenlegi kormányoknak a szlovák kabinetet is beleértve most a felelőtlen politikusok, bankok és hitelminősítő ügynökségek rossz döntéseinek következményeit kell elhárítaniuk még annak árán is, hogy népszerűtlen intézkedéseket hoznak.

A szlovák kormányfő élesen bírálta a hitelminősítőket. „Azt kérdezem, megfelel-e a valóságnak annak a hitelminősítőnek az értékelése, mely hat hónapig semmit sem látott, s ezután egyszerre négy fokozattal minősítette le Portugáliát. Ez a kérdés helyénvaló” – mondta Radičová.

Ezzel kapcsolatban megemlítette azt is, hogy a hitelminősítő ügynökségek például évekig állították, hogy Görögország Európa egyik legfejlettebb állama, holott a csőd szélén áll. „Ki kell jelentenem, hogy az ügynökségek kudarca után Görögország esetében több mint óvatosan állok értékeléseikhez” – jegyezte meg.

Üdvözli ezért azokat a kezdeményezéseket, melyek szerint a jelenlegi domináns ügynökségek mellett jöjjenek létre ügynökségek a világ különböző régióiban, melyek az országok pénzügyi teljesítményét értékelnék.

A kormányfő véleménye szerint helyénvaló az emberek kérdése, miért kellene Szlovákiának segíteni olyan országokon, melyek korábban lehetőségeiken felül éltek. „Mi nem pénzt adunk nekik. Semmilyen körülmények között sem. Nagy kérdőjel, hogy egyáltalán garanciákat vállalunk-e, s ha igen, akkor hogyan” – mondta Radičová.

Hozzátette, hogy Szlovákia nagyon kemény és egyértelmű feltételeket támasztott a Görögországnak nyújtandó második segélycsomaggal kapcsolatban. Ezek közé tartozik a magánszektor szerepvállalása, valamint egy komoly privatizációs terv is.

Radičová szerint Európa tanult a múlt felelőtlen politikájának következményeiből. Ennek kézzelfogható bizonyítéka, hogy új szabályokat fogadtak el, figyelőrendszert állítottak fel, komolyabban ellenőrzik az országok deficitjét, valamint azt, hogy végrehajtják-e az elvárt reformokat.

„Az euróövezet egészséges magját azok az országok képezik, melyek be tudják tartani ezeket a feltételeket, és nem csalnak. Én úgy hiszem, hogy Szlovákia ebbe az egészséges magba tartozik” – zárta Radičová.

Bumm.sk

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »