Ősi, érintetlen sírt tártak fel Peruban

Az inkák előtti korból, az úgynevezett Lambayeque-kultúrához tartozó érintetlen sírt tártak fel Peru északi részén, Chiclayo város közelében.

A Sicán- vagy Lambayeque-kultúra a mai Peru északi partvidékén 750 és 1375 között létezett, fővárosa Batán Grande volt. E kultúra a 900-1100-as években élte virágkorát, ekkor emelték monumentális  épületeiket, temetkeztek nagy sírkamrákba, széles körben használták a rézből arzénnal ötvözött bronzot, és teremtettek kereskedelmi  kapcsolatokat az ecuadori partvidékkel. 1050 és 1100 között Batán Grande elpusztult, a hatalmi központ pedig Túcume lett. 1375 és 1400  között a Sicán-terület a Chimu királyság uralma alá került, majd az inkák hódították meg.

Az előzetes vizsgálatok tanúsága szerint a sírban egy olyan pap aludta örök álmát, aki a termékenységi kultuszhoz kapcsolódó szertartások során emberáldozatokat mutatta be – olvasható az ITV-News (http://www.itv.com/news) hírportálján.

“A sírban három bronzkést találtunk több egyéb fémtárgy társaságában, valamint előkerült egy kerek rézlapocskákból +varrt+ szoknya is” – ismertette Fausto Saldana régész.

MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »