Kínzás és mészárlás miatt ítéltek el hat embert Argentínában

Egy Buenos Aires-i szövetségi bíróság hat embert ítélt el az ország utolsó diktatúrája (1976-83) idején elkövetett kínzások, elrablások és egyéb emberiesség elleni bűncselekmények miatt. Az áldozatokat a főváros szélén fekvő, illegálisan működő El Vesubio börtönben ölték meg. Köztük egy spanyol kommunista házaspárt – az asszony nyolc hónapos terhes volt és a verések következtében gyermeke holtan született -, illetve egy fiatal német szociológust, aki trockijista nézeteket vallott.

Utóbbi halála miatt 2007-ben felperesként perbe lépett a német állam is, így Chile után Németország a második nemzet, amelyik perben követel elégtételt Argentínától a diktatúra idején elkövetett bűncselekmények miatt. Hozzávetőleg 2500 ember raboskodott az említett intézetben, többségük ma is eltűntként van nyilvántartva. A mostani ítélet a fenti cselekményeket elkövető csoport két vezetőjére életfogytiglant, a további négy érintettre 18 és 22 év közti szabadságvesztést szabott ki.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »