Kínzás és mészárlás miatt ítéltek el hat embert Argentínában

Egy Buenos Aires-i szövetségi bíróság hat embert ítélt el az ország utolsó diktatúrája (1976-83) idején elkövetett kínzások, elrablások és egyéb emberiesség elleni bűncselekmények miatt. Az áldozatokat a főváros szélén fekvő, illegálisan működő El Vesubio börtönben ölték meg. Köztük egy spanyol kommunista házaspárt – az asszony nyolc hónapos terhes volt és a verések következtében gyermeke holtan született -, illetve egy fiatal német szociológust, aki trockijista nézeteket vallott.

Utóbbi halála miatt 2007-ben felperesként perbe lépett a német állam is, így Chile után Németország a második nemzet, amelyik perben követel elégtételt Argentínától a diktatúra idején elkövetett bűncselekmények miatt. Hozzávetőleg 2500 ember raboskodott az említett intézetben, többségük ma is eltűntként van nyilvántartva. A mostani ítélet a fenti cselekményeket elkövető csoport két vezetőjére életfogytiglant, a további négy érintettre 18 és 22 év közti szabadságvesztést szabott ki.

Szeghalmi Zsolt

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »