Merényletkísérlet Guinea elnöke ellen

Merényletkísérletet hajtottak végre Alpha Condé guineai elnök ellen. A támadások kedden történtek az elnök rezidenciáján, melyek során három ember életét vesztette. Az áldozatok egyike az elnök személyi testőrségének tagja volt. Condé testőreinek kíséretében, épségben el tudta hagyni otthonát. Feltételezések szerint a merénylet kitervelése magasrangú katonai vezetőkhöz fűződik, akik puccs végrehajtásával kívánják megdönteni Condé hatalmát.

Az események újból felélesztették a nemzetközi közösség aggodalmát. A Nyugat éppenhogy csak elkezdett reménykedni abban, hogy a térség végleg szakít a sorozatos puccsok gyakorlatával, és a folyamatos hatalmi harcok helyett inkább a gazdasági stabilizációra fektetik majd a hangsúlyt.

A merényletek hátterében valószínűleg egy volt katonai vezető sérelme áll, akit nem sokkal azután rúgtak ki, hogy Condét tavaly decemberben elnökké választották.  Az ENSZ különleges megbízottja, Saiid Djinnit szerint mindez csak megerősíti, hogy a guineai kormánynak a nemzetközi közöséggel együttműködve kell megreformálnia a biztonsági szektort.

A 73 éves elnök az esetet követően kijelentette, hogy ellenségei nem állíthatják meg Guinea töretlen fejlődését, mindezzel burkoltan közölve, hogy a fejlődés kulcsa ő maga.Condé-t, az autoriter rezsimek egykori nagy kritikusát, 2010 decemberében választották meg Guinea első civil elnökének. A választásokat követően nem sokkal feszültté vált a hangulat, a Condét támagató malinke népcsoport, valamint az ellenfelét, Cellou Dalein Diallót pártoló fulbék között. Mindehhez nagyban hozzájárult, hogy a kormányalakítás során Condé leginkább a malinkéket preferálta, a szegénység helyzete pedig nem sokat csillapodott hatalomra kerülése után.

Györe Adrienn

Friss hírek