Megbüntethetik Magyarországot

Húsz tagállammal, köztük hazánkkal szemben indult kötelezettségszegési eljárás kedden azért, mert az előírt határidőre elmulasztották lejelenteni Brüsszelnek az új távközlési szabályok nemzeti jogba történő átültetését.

Magyarország is azok között a tagállamok között van, amelyekkel szemben kedden indult kötelezettségszegési eljárás az új távközlési szabályok nemzeti átültetéséről szóló bejelentés (notifikáció) határidejének túllépése miatt. Az Európai Bizottság összesen húst tagállam hatóságainak küldött hivatalos figyelmeztető levelet, elindítva ezzel az eljárást. A kormányoknak két hónap áll rendelkezésére a reagálásra. Ha addig nem lépnek, illetve nem adnak elfogadható magyarázatot a késlekedésre, Brüsszel kész indoklással ellátott levelek kiküldésével a második szakaszba léptetni az eljárást.

A levél kiküldésének oka, hogy az előírt május 25-i határidőig mindössze hét tagállam – Dánia, Észtország, Finnország, Írország, Málta, Svédország és Nagy-Britannia – jelentette le Brüsszelnek, hogy maradéktalanul átültették a nemzeti jogrendbe az új szabályokat. A többség csak részben tett eleget ennek a kötelezettségnek.

A Bizottság emlékeztetett rá, hogy az új szabályok új jogokkal ruházzák fel a vállalkozásokat és a fogyasztókat a telefonos, a mobiltelefonos szolgáltatásokat és az internethez való hozzáférést illetően. Ezek közé tartozik a fogyasztók ahhoz való joga, hogy régi telefonszámuk megtartásával huszonnégy óra alatt távközlési szolgáltatót váltsanak, a jelenleginél jobb és világosabb tájékoztatást kapjanak a nekik nyújtott szolgáltatásokról, továbbá a fogyasztók személyes adatainak nagyobb fokú védelme.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek