Folytatódik a vallásháború Észak-Írországban

Otthonukat kényszerültek elhagyni családok a belfasti elhúzódott zavargások miatt, amikor lojalista támadók a főváros északi részén az ír nacionalista, többségében katolikus negyedben civil házakat támadtak meg. Az erőszakos cselekmények július 12-ét megelőző éjszaka kezdődtek, majd tovább gyűrűztek.

Az országban mindig is vita tárgyát képezte a protestánsok hagyományos felvonulása, emiatt többször heves zavargások törtek ki a történelem során. Az 1998-as békeegyezmény ellenére az elmúlt évek alatt sem zajlott az ünnep problémamentesen.

Habár idén az Orange Order protestáns testvéri szervezet által vezetett menet útvonalát elterelték, hogy csökkentsék a feszültséget a két vallási csoport között, ismét kiéleződött a konfliktus, amikor a katolikusok megzavarták a protestánsok hagyományos menetét.

A több napig tartó rendbontás tovább folytatódott és július 15-én a körülbelül 100 fős, az unionisták egy csoportját képező lojalisták gyújtóbombákkal, téglákkal és tűzijátékkal támadt a rendőrökre az Ardoyne elnevezésű kerületben. A rendőrség gumilövedékkel és vízágyúkkal próbálta feltartóztatni a tömeget, amikor összetűzésbe kerültek a lázadókkal. A környéken élő kelet-timori családok a lojalisták támadását követően összepakoltak és elmenekültek otthonukból.

A belfasti rendőrség szóvivője hangsúlyozta, hogy számukra a lakosság védelme volt a prioritás. A hét folyamán letartóztattak 17 lázadót és több embert előállítottak vandalizmus, veszélyes fegyver használata és hatósági ellenállás vádjával. A további elkövetőket térfigyelő kamerák segítségével próbálják beazonosítani.

John O’Dowd, a helyi katolikus Sinn Féin párt tagja azt nyilatkozta, hogy az unionisták politikai vezetőinek sürgősen cselekednie kell, mert tarthatatlan állapot uralkodik el a térségben. Az Orange Order vezetőket azzal vádolják, hogy gerjesztették a feszültséget azzal, hogy növelték a Drumcree meneteléshez kapcsolódó protestáns ünnepség programjait. A politikusok és egyházi vezetők folyamatosan azt hangoztatják, hogy nem akarják visszafordítani az idő kerekét és a békés együttélés érdekében cselekednek,  ám a kiújult zavargások következményei és az áldozatok számai sem ezt mutatják.

Epresi Judit

Friss hírek