Zöld jelzést kapott minden idők egyik legnagyobb bankmentő csomagja

Az Európai Bizottság hétfőn áldását adta a világtörténelem egyik legnagyobb volumenű bankmentő csomagjára, a német Hypo Real Estate-nek nyújtott állami támogatásra. A bank cserébe alig emlékeztet majd régi önmagára.

Brüsszel az uniós állami támogatásokkal összhangban hétfőn jóváhagyta a Hypo Real Estate bank szerkezetátalakításához nyújtott német állami támogatást. A Bizottságtól kapott zöld jelzés lehetővé teszi, hogy a Lehman Brothers összeomlása után súlyos likviditási hiánnyal küszködő német pénzintézet utódja, ha sokkal áramvonalasabb formában is, de egészségesebb alapokról újrainduljon.

A Bizottság által most jóváhagyott támogatási csomag 10 milliárd eurós állami tőkeinjekcióból, egy a mérgezett eszközöknek a bank többi üzletágáról leválasztására hivatott 20 milliárd eurós támogatásból és a HRE-nek nyújtott 145 milliárd eurós likviditási garanciából áll. Joaquín Almunia, a döntést bemutató versenypolitikai biztos méltán sorolta azt a valaha is volt legnagyobb volumenű bankmentő akciók közé.

„A mai döntés a pénzügyi válság idején nyújtott egyik legjelentősebb állami támogatási ügy végére tesz pontot. A HRE és az abból létrehozott utódbank, a pbb Deutsche Pfandbriefbank mérete jelentősen összezsugorodik az óriási állami támogatás által okozott versenytorzítások mérséklése céljából. A szerkezetváltási terv azt hivatott biztosítani, hogy azok a súlyos likviditási problémák, amelyek néhány éve veszélybe sodorták a bank fennmaradását, nehogy megismétlődjenek” – jelentette ki a versenyjogi biztos.

A szerkezetátalakítási terv értelmében a HRE-csoport valamennyi üzleti tevékenysége fokozatosan megszűnik, kivéve a sokkal kisebb méretű utódbank, a pbb tevékenységét. A Pfandenbriefbank üzleti mérlege 2011 végén 85 százalékkal kisebb lesz a HRE-csoport válság előtti, 2008-as mérlegénél.

Almunia azt is elmondta, hogy biztatóan haladnak és nagyon közel állnak a megoldáshoz a német tartományi bankoknak a válság idején nyújtott állami támogatásokkal és a cserébe elvárt szerkezetátalakítással kapcsolatos tárgyalások. Közéjük tartozik a West LB, amelyről már hosszú ideje folyik az egyeztetés Brüsszel és a német hatóságok között, amelyek legutóbb Almunia szerint életképes tervet terjesztettek elő a bank feldarabolására. Ugyanez nem mondható el viszont a Bayern Landesbankról, amelynek ügyében a biztos szerint eddig kevés előrehaladást sikerült csak elérni.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek