Népszerűtlen orosz miniszterek: a dobogósok

A  idei felmérés népszerűségi tablóján – amelyen a kormány tagjairól nyilatkozott a lakosság – volt aki örülhetett, volt aki kevésbé. A megkérdőjelezhetetlen tekintélyű Szergej Sojgu rendkívüli helyzetek minisztere továbbra is a legnépszerűbb, még a lista végén az oktatási és tudományügyi miniszter, Andrej Furszenko kullog. Medvegyev és Putyin ebben persze nem szerepelt, ők a mindenkori népszerűségi index csúcsán állnak.

Amíg nyugat-európai országokban kuriózum számba megy nem ismerni az ország felsővezetését, addig Oroszországban korántsem az, derült ki az Összoroszországi Közvélemény-Kutató Intézet (VCIOM) júniusi  felméréséből.  A szimpátiaszavazáson felmérték, hogy a lakosság mennyire értékeli pozitívan vagy éppen negatívan miniszterei munkáját. Az oroszokat arról is kifaggatták, hogy egyáltalán tudják-e kik dolgoznak a kormányban. A kérdés lehet meglepő, de talán nem evidens azok után, hogy nem is olyan régen például kiderült, hogy az ellenzéki képviselőket is alig ismerik.

A felmérés eredményei szerint  a legrosszabban az oktatási és tudományügyi miniszter, Andrej Furszenko dolgozik. Az ő munkáját a válaszadók 50 százaléka értékelte negatívan, míg 41 százalékkal lemaradva a második helyen az egészségügyi miniszter, Tatjana Golikova végzett. A népszerűtlenségi lista harmadik helyét, valószínűleg nem nagy örömére, a pénzügyminiszter, Alekszej Kudrin szerezte meg. Kudrin az utóbbi időben viszonylag sötétre szinezi a gazdasági helyzetet, és reformokat sürget, aminek az átlagos vagy alacsony bérből élő orosz honpolgár ritkán örül.

A többi miniszter munkájával sincsen különösen megelégedve a lakosság. A legnépszerűbb Szergej Sojgu rendkívüli helyzetek minisztere lett, aki 72 százaléknak köszönhetően zsebelhette be virtuális piros pontját . A miniszter 1994 óta élvezi az elnökök és a lakosság bizalmát, a hatalmas Oroszországban pedig sajnos sosem unatkozik, hiszen például pont a napokban kezdik meg a volgai hajóbaleset roncsának kiemelését.

A tudatlanság fátyla nemcsak az orosz politikát , hanem a lakosságot is jellemzi, tudniillik  a megkérdezettek 75 százalékának semmmit nem mond a miniszterelnök-helyettes, Igor Szecsin neve. Ugyanennyien nem hallották még a másik miniszterelnök-helyettes, Vjacseszlav Vologyin és a regionális fejlesztési miniszter, Viktor Baszargin nevét sem. A kérdőívben 46 régió 138 települése és városa vett részt. 25 miniszter felől érdeklődtek a szociológusok, míg a miniszterelnök, Vlagyimir Putyin neve bizonyára csak “lemaradt” a listáról.

Kiss Annamária

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »