Ugyanazt kell kapniuk a magyaroknak, mint a románoknak

Az autonómia eszméje nem ellentmond a liberalizmus alapértékeinek, hanem azokból következik – fogalmazták meg az RMDSZ Szabadelvű Köre által szervezett hétvégi autonómia-kerekasztal résztvevői a Sepsiszentgyörgyön tartott rendezvényen.

„A liberalizmusnak több irányzata van. A Szabadelvű Kör azt az irányzatot képviseli, amely az autonómiában az etnikumok közötti feszültségek hatékony megoldását látja” – jelentette ki előadásában Bognár Zoltán, a Szabadelvű Kör elnöke.

Mint mondta, az RMDSZ liberális platformja az identitásválasztás szabadságának tényleges megteremtése érdekében fontosnak tartja, hogy Románia ugyanazon közintézményeket biztosítsa a magyar anyanyelvű és anyakultúrájú állampolgárai számára is, amelyeket a román anyanyelvű és anyakultúrájú állampolgárai számára biztosít.

„Az autonómia nem eltávolítja egymástól a kisebbségeket és többségtől, hanem éppen hogy közelebb hozza, hiszen – amennyiben a saját intézmények léte hosszú távon garantált –, a kisebbségek sokkal nyitottabban és barátságosabban közelítenek a többséghez, annak nyelvéhez és kultúrájához” – hangsúlyozta Bognár.

A rendezvényen a Szabadelvű Kör elnöke mellett Egyed Péter filozófus, a Szabadelvű Kör programjának kidolgozója, egyetemi tanár, Magyari Nándor László szociológus, szakpolitikai tanácsadó, egyetemi tanár, valamint Bíró Béla egyetemi tanár, publicista, a Szabadelvű Kör tagja fejtette ki véleményét a kérdésről.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »