Botrány a francia zöldek elnökjelöltje körül

Eva Joly, a francia ökopárt frissen megválasztott köztársasági elnökjelöltje azonnal a figyelem középpontjába került. A politikus norvég származásúként a július 14-i katonai felvonulás ellen foglalt állást. A jobboldal rögtön pedzegetni kezdte, hogy vajon eléggé francia-e Eva Joly?

A két korábbi formáció egyesítésével 2010 őszén létrehozott francia zöld párt, az EELV a hét elején a szimpatizánsok bevonásával megtartott szavazáson Eva Jolyt jelölte a jövő évben esedékes elnökválasztásokra. A norvég származású, korrupciós ügyek bírójaként ismertté vált politikusnő a népszerű műsorvezetőt, Nicolas Hulot-t utasította maga mögé.

Joly alig két nappal keddi jelölése után kisebb botrányt kavart, amikor a Bastille ostromának évfordulóján, július 14-én megjegyezte: a szokásos katonai felvonulás helyett jobb lenne „polgárok menetét” tartani, fegyveresek nélkül. Javaslatát rosszallással fogadtákbaloldalon és jobboldalon egyaránt.

Az igazi botrány mégis François Fillon jobboldali miniszterelnök reakciója után robbant ki, aki a francia állampolgárásgot csak felnőtt korában, házasság útján megszerző és a nyelvet ma is akcentussal beszélő Joly kapcsán kifejtette: „ez a hölgy nem rendelkezik a francia hagyomány, történelem és értékek régi kultúrájával”. A szocialisták egyik lehetséges elnökjelöltje, Martine Aubry például kijelentette: ha ő lenne Sarkozy elnök helyében, lemondásra szólítaná fel Fillont. Az ökopárt szóvivője szerint Fillon a szélsőjobb után rohan, és több emberjogi és rasszizmusellenes szervezet is tiltakozását fejezte ki a miniszterelnök „sokkoló, veszélyes és sértő” megjegyzései nyomán.

Elemzők szerint Fillon megnyilvánulása mögött átfogó stratégia áll, amely az újrázására készülő, de hónapok, sőt óta rendkívül népszerűtlen Sarkozy elnök pozícióját hivatott javítani. Eszerint a közbeszédet folyamatosan tematizáló határozott megnyilvánulásairól ismert államfő hátrébb húzódik, „újraelnökösíti” magát, a megosztó ideológiai kérdéseket pedig a miniszterelnök, és a kormánypárt erős emberei vállalják magukra.

A végeredmény kérdéses, de a legfrissebb közvélemény-kutatások évek óta először Sarkozy egyértelműen mérhető népszerűségnövekedéséről beszélnek. Sőt az egyik mérés váratlanul győztesnek hozta ki az elnököt egy hipotetikus most vasárnapi választáson. Jót tesz az elnök megítélésének, hogy felesége Carla Bruni-Sarkozy gyermeket vár, illetve az eurót és Európát fenyegető krízis is az elnök malmára hajthatja a vizet: legutóbb épp a 2008-as válság idején növekedett a népszerűsége.

Velkey György

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »