Vízhiány miatt szükségállapotot

Elfogadta a szerb katasztrófavédelmi törzskar ajánlását csütörtöki ülésén az óbecsei önkormányzat tanácsa, és a rendkívül súlyos vízhiányra való tekintettel kihirdette a helyi szükségállapotot.

„Ezzel a lépéssel azt érjük el, hogy a majdani kútfúrásra nem kell közbeszerzési eljárást lefolytatnunk, ami másfél-két hónappal hosszabbítja meg a kútfúrásokra alkalmas kivitelező kiválasztásának a folyamatát” – tudta meg a Magyar Szó meg Knézi Péter polgármestertől.

Az előzetes becslések szerint egy kút kifúrása 12, két kúté 17 millió dinárba kerülne, mivel vannak közös munkálatok is. 12 millió dinárt erre a célra várhatóan a községi képviselő-testület július 25-ei ülésén hagynak majd jóvá a képviselők, ekkor kerül ugyanis sor a költségvetés átütemezésére. A remények szerint a másik kútra is lesz pénz, augusztus 11-ei határidővel lehet ugyanis erre pályázni a tartományi mezőgazdasági titkárságnál.

Az önkormányzat a jövő héten ül tárgyalóasztalhoz az újvidéki Hidrosonda képviselőivel, akikkel a kútfúrások megkezdésének feltételeiről szeretnének megállapodni.

Mint ahogy arról már beszámoltunk, évek óta erőltetett rendszerben üzemelteti a vízellátást az óbecsei Vodokanal Közvállalat, és az első nyárias napoktól már korlátozásokra is kényszerült: naponta három intervallumban (5–8, 12–16 és 19–22 óra között) emelte meg csupán a víz nyomását, amikor azonban 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, az éjszakai és délelőtti órákban teljes vízstopot vezetett be a városban.

Azok a tömbházak, ahol a gyenge nyomás miatt egyáltalán nem jut fel az emeletre a víz, kérvényezhették egy nyomáserősítő berendezés beépítését. Gallusz Zsolt, a Vodokanal igazgatója érdeklődésünkre tegnap elmondta: csupán három társasház jelezte ezt az igényét, de a berendezésekkel kapcsolatos pénzügyek még nincsenek megoldva.

Magyar Szó

Friss hírek