A Smer egyedül alakítana kormányt

Ha idén júniusban lettek volna a parlamenti választások, az ellenzéki Smer toronymagasan, 45,2 százalékkal nyert volna – legalábbis ez derül ki a Median SK ügynökség legfrissebb felméréséből.Robert Fico pártja így maga alakíthatna kormányt, s ha bármelyik más párttal, például a szintén ellenzéki SNS-szel alakítana koalíciót, alkotmányos többsége lenne a parlamentben.

A közvélemény-kutatás szerint a második helyen a jelenlegi koalíció legerősebb pártja, az SDKÚ áll 14 százalékkal. Ez a parlamentben 24 mandátumot jelentene. A szintén kormánypárti KDH-ra a válaszadók 10,6 százaléka voksolna, így 18 képviselőjük lenne a parlamentben. A liberális SaS 9,3 százalékával a negyedik, 16 mandátumuk lenne. 

A teljes jelenlegi koalíciónak összesen csupán 59 képviselője lenne, holott az előző évi választásokon 79 mandátumot szereztek. Az utolsó párt, mely átlépné a parlamenti küszöböt, az SNS lenne: a válaszadók 6,3 százaléka szavazna rájuk, ezzel 11 mandátuma lenne a nemzetieknek. 

A jelenlegi koalíciós négyesfogat negyedik tagja, a Híd a Median szerint a parlamenten kívül rekedne. Az ügynökség csupán 4,9 százalékot mért Bugár Béla pártjának: a Híd preferenciái 2010 májusa óta nem voltak ilyen alacsonyak. 

A felmérés szerint a parlamenten kívül rekedne az MKP (2,9 százalék), valamint a HZDS (2,3 százalék) is. Az SDĽ 1,4, a KSS 1 százalékot szerezne. Egyetlen más párt sem szerezne többet 1 százaléknál. 

A választásokon a válaszadók 64,8 százaléka részt venne, 31,7 százalékuk pedig nem járulna az urnákhoz. A fennmaradó 3,5 százalék még nem döntött. A felmérést az ügynökség május 23-a és június 19-e között végezte 1117 válaszadó megkérdezésével. 

Bumm.sk

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »