Újabb terrortámadás rázta meg Mumbait

Három robbanás rázta meg újra India üzleti központját, Mumbait. Mindeddig egyik szervezet sem vállalta magára a merényletet, amely összefüggésben lehet az indiai és pakisztáni külügyminiszter két hét múlva esedékes találkozójával.

Három egymással majdnem teljesen egy időbe eső robbanás rázta meg szerda délután Mumbai (Bombay) városát. A vélhetően összehangolt terrormerénylet a városközpont közelében, a forgalmas Zaveri bazár arany- és gyémántüzletei közelében, illetve az Operaház tőszomszédságában történt. Az eddigi hírek szerint a végrehajtott robbantásokban 17 ember meghalt és legalább 133 ember megsérült.

Mindhárom robbanás délután 6:50 perc és 7:00 között történt. Palaniappan Csidambaram indiai belügyminiszter szerint a bombák öszehangolása egyértelműen terrortámadásra utal. Mindeddig senkit nem tartóztattak le és nem tudják, melyik szervezet állhat a merénylet mögött, ugyanakkor a belügyi tárca vezetője csütörtök reggel kijelentette: minden csoport a látókörükben van, egyik részvételét sem zárják ki. Csidambaram sietett leszögezni: a titkosszolgálat nem tudott a robbantásokról, tehát – szemben a legutóbbi mumbai támadásokkal – ezúttal nem a hanyag információkezelés számlájára írható az akció. A támadás után azonnal két pakisztáni szervezetre, az Indiai Mudzsahidekre és a Laskar-e-Taibára (LeT) terelődött a gyanú, de a Stratfor hírszerző központ szerint a tegnapi robbantásokért nem öngyilkos merénylők, hanem elrejtett pokolgépek felelősek, ezért nem olyan profin kivitelezett akció volt, amit a LeT három évvel ezelőtt szintén Mumbaiban végrehajtott.  

A robbantások összefüggésben lehetnek a két hét múlva esedékes indiai és pakisztáni külügyminiszteri találkozóval, amely az eddigi legmagasabb szintű hivatalos tárgyalás lenne a két ország között a 2008-as mumbai merényletek óta, amelyet pakisztáni terroristák követtek el. A pakisztáni vezetés szerdán együttműködéséről biztosította Manmohan Szingh kormányát és még egyik fél sem jelezte, hogy lemondaná a július 27-re tervezett miniszteri találkozót. A támadások miatt részvétét fejezte ki Barack Obama amerikai elnök is. A Fehér Ház számára ugyanakkor a legaggasztóbb kérdés Hillary Clinton jövő hétre tervezett indiai látogatása, habár a külügyminiszterasszony napirendjében nem szerepelt az üzleti város.

A 2008 novemberében végrehajtott Mumbai elleni merényletsorozatban 166 ember vesztette életét, mely következtében azonnal felfüggesztették az indiai-pakisztáni béketárgylásokat. Három évvel ezelőtt tíz pakisztáni terrorista két luxushotelt, a zsidó központot és egy forgalmas vonatállomást szemelt ki célpontul. Hivatalos értesülések szerint a helyi rendőrség utoljára 2010 márciusában akadályozott meg újabb tervezett merényletet, míg szeptemberben is terrorfenyegetettségre figyelmeztettek a hatóságok a hindu ünnepek alatt.

Andriasik Szilvia

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »