Fegyvereket adna el az USA Iraknak

A Wall Street Journal értesülése szerint Irak és az Egyesült Államok között újra kezdődtek a tárgyalások az F-16-os harcászati repülők és légvédelmi rendszerek eladásáról. Washington elsődleges célja, hogy Irak minél előbb képes legyen saját védelméről gondoskodni, miután az amerikai csapatokat december 31-ig kivonják az országból.



Amerikának több érdeke is fűződik az üzlethez: azt remélik, hogy így sikerül visszaszorítani Irakban a növekvő teheráni befolyást, illetve hogy az amerikai csapatok távozása utáni időkre is bebiztosíthatják a hosszú távú biztonsági együttműködést Bagdaddal. Egy erős Irak azért is fontos stratégiailag az USA számára, mert ellensúlyt képezhet a régióban Iránnal szemben.

Tavaly ősszel már a Kongresszus is jóváhagyta a 18db F-16-os repülőgép eladásáról szóló szerződést. Az eladás akkor a közel-keleti forradalmak miatt meghiúsult. Idő közben az iraki kormány olajbevételei ugrásszerűen megnőttek, ezért lehet, hogy további gépeket is vásárolnak. A repülőgépek állomáshelyéül szolgáló két katonai bázist – a Balad légibázis Bagdadtól északra, és az Ali légibázis Dél-Irakban – szigorú amerikai ellenőrzés alá vonnák, illetve amerikai szakértők segédkeznének a pilóták kiképzésében is.

Dévai Dóra

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »