Fesztivál körkép a Kárpát-medencéből

Nyár közepén nem csak a hőség tombol, hiszen a Kárpát-medencei fesztiválok, nemzeti táborok is mostanság élik virágkorukat. Pár rendezvényt ugyan már magunk mögött tudhatunk, hiszen csak ezen a hétvégén egyszerre három fesztivál is zajlott, de senki ne szomorkodjon, hiszen a legismertebbek még hátra vannak! Összeállításunkban a múlt és a jövő fesztiváljai egyaránt helyet kapnak.

Június végi roham

Idén már júniusban is dúskáltunk a jobbnál jobb fesztiválprogramokban a Kárpát-medencében. A Székely Sziget például határozottan az első fecskék között volt, hiszen a harmadik alkalommal megrendezett nemzeti találkozó már június 24-25. között lezajlott. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által életre hívott tábornak idén Kézdivásárhely adott otthont, az idei mottó: „Együtt törjük szét a közös bilincset!”. A radikális nemzeti rendezvény „testvére”, a Magyar Sziget augusztusban kerül sorra.

A június 28/30. – július 3. közötti időszak kifejezetten zsúfolt volt, már ami a fesztiválokat illeti: a nagyhírű EMI-tábor magyarországi alkalma, a kárpátaljai szabadegyetem és a méltán híres kishegyesi Dombos Fest is ekkorra időzítette programját, s persze ne feledjük a Magyarok Világtalálkozóját se, amelyről a Kitekintő is tudósított. Mint az közismert, az Egyesült Magyar Ifjúság minden nyáron legalább kettő, de inkább három helyszínen tart nemzetépítő összejövetelt; a legnagyobb EMI tábor minden évben Gyergyószentmiklóson van, emellett van egy délvidéki és gyakran egy magyarországi tábor is. Idén Kaposváron gyűlt össze az EMI, ahol az előadásokon (fenntarthatóság, hit és nemzet, gasztronómia) kívül borsátor, múzeumsátor, sportolási lehetőségek, filmek és koncertek várták az érdeklődőket. A Kárpátaljai Szabadegyetem (a Pro Minoritate és a KMKSz szervezésében) olyan előadókat vonultatott fel, mint Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Brenzovics László (KMKSz-alelnök), és Orosz Éva, a kárpátaljai magyar főiskola elnöke olyan témákban, mint a magyar nyelvű oktatás és az ukrán-magyar kapcsolatok.  

EMI újra, Erdélyország és Gombaszög

Az elmúlt hétvége is bővelkedett a fesztiválokban. Az EMI-tábor délvidéki kiadása szokás szerint Magyarkanizsán várta az érdeklődőket, a programban a délvidéki bevonulás – évfordulója okán -, a Magyar Nemzeti Tanács egy éves működése, a délszláv háború és a kettős állampolgárság délvidéki tapasztalatai kaptak helyet. Felvidéken a Gombaszögi Kulturális Ünnepély, amely a Csemadok legnívósabb rendezvénye, szintén az elmúlt hétvégén zajlott. A programon részt vett Mészáros Alajos felvidéki EP-képviselő, Rudolf Chmel kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes, a Csemadok elnöke, Hrubík Béla, valamint az MKP elnöke, Berényi József is. Az „Erdélyország az én hazám” idén sem maradhatott el; a fesztivál fő profilját a közösségi programok képezik, ennek megfelelően rengeteg játékon, kulturális programon, néptáncon és zenei műsoron vehettek részt az érdeklődők. 

Ami még hátra van

Nagy várakozással tekinthetünk az idei „Tusványos”, vagyis a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor elé. Az idei fesztivál mottója: „Összenő, ami összetartozik”, vagyis a rendezvény a nemzetegyesítést (és annak tágabb kontextusba helyezését – értsd: egységesülő Európa) választotta témaként. Július 19-24. között hihetetlenül gazdag program várja a táborozókat, ami nem csak a politikusok és szakértők népes seregének köszönhető, hanem az olyan újításoknak is, mint például a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Székelyföldi Vállalkozók és Egyesületek Szövetségének közös sátora, ahol a magyar-magyar párbeszéd gazdasági „aspektusával” ismerkedhetünk. Semmi kétség, hogy a tusványosi szervezőgárda évről évre egyre profibb lesz, elég csak felkeresni a www.tusvanyos.ro honlapot. Fontos kiemelni, hogy Tusványos nyit a román politika felé is, így várhatóan idén is tiszteletét teszi Train Basescu, hogy Orbán Viktorral és Tőkés Lászlóval vegyen részt kerekasztal-beszélgetésen. (Basescu mellett egyébként még számos román politikus is hivatalos a rendezvényre.)

Tusványos „konkurenciája”, a már fentebb is beharangozott EMI-táborok legnagyobbja Gyergyószentmiklóson lesz augusztus 10-14. között. „Megszámláltattál. És híjával találtattál?” címmel – amit a szervezők Bánffy Miklós regény-trilógiája alapján választottak – idén a fő téma a népesedés lesz, nyilván az aktuális népszámlálások okán. Az állandó meghívottaknak számító Raffay Ernő és Balczó Zoltán mellett Takaró Mihály, Bodó Barna, Csegzi Sándor (RMDSZ), Jakab István (EMNT) és Böjte Csaba ferences szerzetes is jelen lesz. Külön Szórványért és Népesedés sátor, valamint Keskeny út sátor várja az érdeklődőket, az esti koncertek pedig itt sem maradhatnak el.

Felvidéken két nagyszerű program is hátra van még: egyrészről a Jászói Nyári Egyetem július 12-18. között, amely tulajdonképpen egy művelődési tábor nemzettudatról, magyar kultúráról, művészetekről szóló előadásokkal, melyet szentmise zár le jövő vasárnap. A másik a Gombaszögi DH (Diákhálózat) nyári tábor, melyet szintén július 12-17. között rendeznek meg. A DH honlapja szerint „a rendezvény programja elsőosztályú zenei kínálattal szolgál, és neves közéleti, tudományos és politikai előadókat vonultat fel. A tábor alatt végig csapatjáték zajlik paintballal, tájfutással, iszapbirkózással, ügyességi és műveltségi vetélkedőkkel. Az előadói sátrak alatt, de akár a fűben fekve hallgatva is lehetőség van a szellemi és kulturális feltöltődésre.” Kell ennél több? 

Végezetül pedig egy erdélyi zenei fesztivált, a Félszigetet ajánlanánk olvasóink figyelmébe, amely budapesti „nagytestvéréhez” hasonlóan nemzetközi hírű rendezvénnyé nőtte ki magát az elmúlt 8 év során. Augusztus 25-28. között Marosvásárhelyen fellép a Guano Apes, Nick Warren, Markus Schutz, a Hammerfall és még sokan mások.

Kitekintő összeállítás - Kovács Eszter

Friss hírek