Alkoholizmussal vádolják Sarkozy legfőbb riválisát

A  francia szocialisták vezére Martine Aubry több nyilatkozatban is kifejtette: elege van a személyét ért támadásokból. Szerinte Sarkozy közvetlen környezete felől érkeznek a rágalmak. A jobboldal cáfol.

Az utóbbi napokban több meglepő híresztelés is lábra kapott különféle francia portálokon és közösségi oldalakon Nicolas Sarkozy egyik legkomolyabb kihívójával, Martine Aubryval kapcsolatban. A szocialisták lehetséges elnökjelöltje, Lille város polgármester-asszonya a hétvégén a sajtón keresztül üzent: jól tudja, hogy milyen, a kormánypárthoz (UMP) kötődő személyek állnak az őt és családját ért, szerinte módszeres támadások hátterében.


Az Aubry esetleges alkoholizmusára (sőt: agydaganatára és homoszexualitására) vonatkozó pletykák mellett a legkoncentráltabb támadás a politikus férjét érte, akit több helyen „iszlamistának” neveztek, mivel már lezárult ügyvédi karrierje során még a nyolcvanas és a kilencvenes években többször védett hátrányos megkülönböztetést szenvedett muszlim hívőket, amikor az iszlám megnyilvánulásait még nem szabályozták törvények Franciaországban.

A vasárnap megjelenő Journal de Dimanche információi szerint Aubry, aki egyébként legfontosabb pártbeli vetálytársához, François Hollande-hoz hasonlóan biztosan megverné Nicolas Sarkozyt egy most tartandó elnökválasztáson, perrel fenyegetőzve helyesbítésre kérte a nótórius hír- és véleményportálokat, egy Nicolas Sarkozy mellett dolgozó magas rangú tisztségviselőt valamint egy korábbi jobboldali minisztert pedig telefonon vont kérdőre a híresztelések miatt.

A mostani fordulat azért is különösen érdekes, mert Aubry egyébként szinte semmit sem enged láttatni a magánéletéből. Állítása szerint viszont eztúttal nem a szokásos szélsőjobboldali sárdobálásról, hanem az elnök közvetlen környezetéből szervezett, módszeres lejáratásról van szó. Vádjaira gyorsan megérkezett a jobboldali válasz. Több kormánypárti politikus szerint egy igen meglepő, nyilvánvalóan megfontolt stratégia jegyében megtett lépés, hogy Aubry maga hozakodott elő a személyét ért vádakkal, amelyek így az országos sajtó szintjét is elérték. A kormánypárt vezetője, Jean-François Copé szerint a szocialisták „értékelhető választási program” híján csak időt akarnak nyerni az ilyen körökkel.

Velkey György

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »